Catalunya Diari

ICV i EUiA insten a la Paeria a reclamar un referèndum perquè la ciutadania esculli monarquia o república

ICV i EUiA insten a la Paeria a reclamar un referèndum perquè la ciutadania esculli monarquia o república| Redacció - Fotografia: ICV Terres de LleidaRecollint el llegat social, cultural i emancipador de la II República, Baches advoca per obrir l'oportunitat democràtica de consultar la ciutadania i debatre sobre el model d'Estat. L'alcaldable d'ICV rebutja un relleu automàtic del cap de l'Estat mitjançant una Llei orgànica. “La ciutadania catalana ha demostrat majoritàriament una defensa clara i diàfana pel dret a decidir, i el proper 9 de novembre podrem decidir col·lectivament el futur del nostre país. Aquest dret, ara també és reclamat per gran part de la ciutadania espanyola. Els catalans i les catalanes, com a ferms defensors del dret a decidir que som, no podem girar l'esquena a qui demana poder elegir lliure, pacifica i democràticament el model polític en el que volen viure” ha dit Baches.

Des del grup municipal d'ICV a Lleida es considera que l'abdicació del rei Joan Carles de Borbó posa de manifest la necessitat d'actualitzar el debat respecte d'alguns elements cabdals del nostre sistema polític, en especial el model d'Estat i la manera en que es determina el cap de l'Estat en una democràcia. “Tot això és encara més evident perquè hi ha moltes generacions que no van tenir l'oportunitat d'escollir el model d'Estat que volien. Les noves generacions no podem estar condicionades per les decisions polítiques d'una altra, ni per les seves pors, i hem de poder escollir, en llibertat, el model de país que desitgem”, ha afirmat Baches, qui ha afegit: “La monarquia espanyola, lluny de simbolitzar la imatge de consens ciutadà que ens volen transmetre, ha esdevingut símbol d'una casta i unes elits econòmiques que han esfondrat el país i han creat un patiment molt dur entre la major part de la població. Desnonaments, atur, impunitat política i econòmica, dictadura econòmica i el retrocés tan gran en drets socials i llibertats sol es pot aturar creant un nou sistema polític que representi a la major part de la ciutadania”.

La moció insta a la Paeria a fer arribar els acords al Congrés dels Diputats i al Senat, al Govern de l’Estat espanyol, al Govern de la Generalitat de Catalunya, així com a la Presidència de la Unió Europea.


Comentaris

envia el comentari