Catalunya Diari

Confirmen la fiabilitat d'un algoritme predictiu de càncer colorectal en un estudi realitzat en rates

L'estudi ha comptat amb la participació de la directora tècnica del CREBA, Dolores García Olmo

Imatge de la investigadora de l'IRBLleida, Lola García
Confirmen la fiabilitat d'un algoritme predictiu de càncer colorectal en un estudi realitzat en rates | LleidaDiari.cat

Un grup d'investigadors, amb la participació de la directora tècnica del CREBA, Dolores García Olmo, ha dissenyat un algoritme predictiu de càncer colorectal basat en el descobriment que els pacients amb i sense metàstasis tenen un contingut diferent d'exons (porcions de gens) en els seus plasmes, la qual cosa ha portat a un nou concepte denominat «presència diferencial d'exons» (DPE).

L'estudi, realitzat en rates portadores de tumors, va ser capaç de discriminar entre diferents estadis de la malaltia. Aquesta troballa dona suport a la utilitat potencial de l'estudi del perfil genètic de l'ADN plasmàtic com a eina clínica per al diagnòstic, el pronòstic i el tractament dels pacients de càncer, apuntant a una medicina precisa i personalitzada.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 

Publicat a la revista Translational Oncology

L'estudi, que s'ha publicat a la revista Translational Oncology, ha comptat amb la participació d'investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), la Unitat de Recerca Experimental de l'Hospital Universitari d'Albacete, el Servei de Genòmica i NGS del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBMSO), el Laboratori de Noves Teràpies de l'Institut de Recerca Sanitària-Fundació Jiménez Díaz Hospital Universitari (IIS-FJD) i el Departament de Cirurgia de la Fundació Jiménez Díaz.

L'ús de la biòpsia líquida en el maneig de la malaltia del càncer ha estat una de les expectatives més encoratjadores de les últimes dues dècades, ja que proporciona informació addicional i el perfil genètic de l'ADN lliure de cèl·lules. «El nostre grup ha llançat un mètode d'interpretació de la seqüenciació del exoma, basat en una visió general de l'ADN circulant en el plasma, que ens ha permès dissenyar un algorisme predictiu amb possible valor clínic en pacients amb càncer colorectal», ha explicat García.

L'objectiu de l'estudi va ser examinar la reproductibilitat i la utilitat de l'enfocament DPE en un model animal de càncer colorectal metastàtic. Els següents passos d'aquesta recerca són validar aquesta tècnica en més grups de pacients de càncer colorectal, i d'altres patologies tumorals. L'estudi ha estat finançat amb dues ajudes de l'Instituto de Salud Carlos III (PS09/01815 and PI13/01924).


Comentaris

envia el comentari