Catalunya Diari

Incrementen en més d'un 40% la concessió d'ajuts per a aliments per pal·liar la crisi a Lleida

Les ajudes per habitatge s'han reduït per la paralització de desnonaments durant l'estat d'alarma

Xatonada El Vendrell
La Paeria incrementa en més d'un 40% la concessió d'ajuts per a aliments per pal·liar la crisi de la covid-19 | Adriana Abella

L'Ajuntament de Lleida ha incrementat la concessió d'ajuts socials per a aliments a famílies de Lleida durant l'any 2020 amb l'objectiu de contribuir a pal·liar els efectes que ha suposat la crisi sanitària de la covid-19 i l'aturada econòmica que ha provocat en molts sectors.

En concret, fins al 31 d'agost s'han fet un total de 9.208 derivacions als serveis de distribució d'aliments, el que suposa un 43,9% més respecte en el mateix període de l'any anterior. També s'han concedit 564 ajudes directes per a alimentació i atenció a infants, un 46% més que el 2019. Per altra banda, el nombre d'ajudes per habitats i subministraments s'ha reduït en un 15,9% per la paralització de desnonaments i talls de serveis bàsics durant l'estat d'alarma.

Ajudes econòmiques directes

Del total de les 9.208 derivacions als serveis de distribució d'aliments, 5.667 han estat a serveis de distribució d'aliments d'entitats socials, mentre que les 3.541 restants han anat al servei municipal de distribució d'aliments. Pel que fa a les ajudes econòmiques directes per a alimentació i atenció a infants, en els primers vuit mesos de l'any se n'han concedit 564. Això suposa un increment d'un 46% respecte a les 367 que es van concedir el 2019 amb un import total de 145.850.69 euros. De fet, enguany ja s'ha superat els diners que es van destinar a aquesta partida durant l'any anterior. El nombre de persones ateses ha estat de 1.832, dels quals 876 són infants.

Els Serveis Socials faciliten els ajuts per cobrir necessitats alimentàries en funció de la urgència, els recursos personals i la situació personal de cada usuari. Així doncs, aquests poden ser directament en diners, per tal que la família o persona pugui comprar els aliments o a través d'un banc d'aliments, on se'ls hi entreguen productes amb una periodicitat que es pacta amb les treballadores socials. A vegades també es fa de forma mixta.

Així mateix, durant el període de confinament ha estat força habitual utilitzar un mecanisme per casos d'urgència, pel qual es realitza una compra d'aliments de forma immediata per tal de cobrir la necessitat fins que l'ajut estigui tramitat formalment. Per últim, les persones en situació de sense llar o de pobresa més extrema poden accedir, prèvia valoració social del Servei d'Inclusió, al menjador social ubicat al carrer Panera, en el que cada dia se serveix una mitja de 50 dinars i 50 sopars. Al mateix menjador també hi ha servei d'entrepans per a tothom que ho necessiti sense filtre.

Habitatge i subministraments bàsics

Així mateix, durant els primers vuit mesos de l'any s'han concedit un total de 239 ajuts relacionats amb habitatge i subministraments. El nombre de beneficiaris són 712, dels quals 312 són infants, i la quantitat concedida ha estat de 228.410,37 euros. En el mateix període dels 2019 se'n van concedir 346 per import de 271.686 euros i 955 beneficiaris. Això suposa una reducció dels ajuts en un 15,9%, motivada per la paralització dels desnonaments i els talls de subministraments bàsics durant l'estat d'alarma i el període de confinament.


Comentaris

envia el comentari