Catalunya Diari

Les infermeres lleidatanes denuncien la visió utilitarista de la dona com a cuidadora

Mercè Porté, presidenta del COILL participa en l’acte institucional del Dia Internacional de la Dona a Lleida, parlant de 'Dones en salut i salut per a les dones'

Imatge de la presidenta de les infermeres a Lleida
Les infermeres denuncien la visió utilitarista de la dona com a cuidadora | LleidaDiari.cat

Mercè Porté, presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), ha participat aquest matí en l'acte organitzat per l'Institut Català de les Dones (ICD) i les institucions de Lleida, en motiu de la celebració del '8 de març, Dia Internacional de les Dones'.

Porté, que ha assistit a l'acte en representació del col·lectiu sanitari, ha iniciat la seva intervenció explicant que «tenir cura de les persones és un rol històricament assignat a la dona com a paridora i criadora de nens o cuidadora de padrins i de malalts»; una qualitat que «no és intrínseca, però que sociològicament nodreix la visió estereotipada de les dones».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La presidenta del COILL ha definit aquesta visió de les dones com a «utilitarista i escapçada i d'on neixen moltes de les desigualtats que patim i, també, les violències contra la nostra salut sexual i reproductiva». Un model en què «independentment del nostre origen, nivell acadèmic o autonomia econòmica, es perpetuen conductes que posen en risc la nostra integritat», ha dit.

Les professions sanitàries agrupen més de 600.000 dones col·legiades

Pel que fa a la dona en salut, Mercè Porté ha explicat que les professions sanitàries agrupen més de 600.000 dones col·legiades, el 68% de la plantilla arreu de l'Estat. Aquesta presència majoritària de la dona en salut representa en el cas de la infermeria, «una professió en què les dones som el 85% de la plantilla i freguem el 94% en la nostra especialitat llevadora»; i, tot i això, «les dones sanitàries ens veiem abocades, massa sovint, a explicar que la nostra capacitació és fruit de l'estudi, de la ciència, de l'experiència», ha destacat la infermera que, denúncia l'existència de «massa sostres de vidre i tots ells bastits entorn la invisibilització de la nostra capacitació professional: infrarepresentades en els òrgans de decisió i de gestió de les Polítiques de Salut, víctimes d'estereotips com la hipersexualització de professions clarament feminitzades, com és la infermeria».

Finalment, Mercè Porté ha acomiadat la seva intervenció dient que «avui 8 de març de 2021, en plena pandèmia de la Covid, us dic també que cal fer una mirada holística que humanitzi la nostra societat i això només es podrà fer des de la igualtat i amb l'aportació de les dones». L'acte ha tingut lloc a la Plaça Blas Infante i ha comptat amb la participació de més d'una desena de dones en representació de diferents col·lectius.


Comentaris

envia el comentari