Catalunya Diari

Inicien la remodelació de la plaça Ramon Berenguer IV de Lleida

Aquestes primeres obres duraran 4 setmanes i consistiran en el trasplantament de dos grans arbres a la plaça per poder eixamplar Príncep de Viana cap al pont

Fèlix Larrosa a Lleida
Imatge de l'alcalde de Lleida a les obres de la plaça Ramon Berenguer IV | Defoto

L'Ajuntament de Lleida ha iniciat les obres de remodelació de la plaça Ramon Berenguer IV, just davant l'estació de trens, amb el trasplantament de dos grans castanyers, que permetrà eixamplar el carrer Príncep de Viana en aquest punt i reorganitzar el trànsit. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha visitat aquest dimarts aquestes tasques i ha destacat la seva importància com a inici del projecte per transformar tot aquest sector i potenciar la Rambla Ferran.

«És una actuació absolutament transcendental perquè apunta la vocació que tenim de donar continuïtat a la Rambla fins a l'estació i perquè iniciem els processos de pacificació de la mateixa Rambla. La vocació és que Príncep de Viana sigui una gran via que es converteixi en una de les artèries principals d'ordenació del trànsit, però també com a columna que ha de lligar el centre de la ciutat amb els barris del marge esquerre: Cappont, Bordeta i Magraners», ha afirmat l'alcalde, que ha estat acompanyat a la visita pel regidor d'Hàbitat Rural i Sostenibilitat, Joan Queralt.

Aquesta obra va lligada a la millora del carrer Anselm Clavé, on ben aviat s'eixamplaran les voreres i es reduiran a un els carrils de circulació, i amb la remodelació integral de la mateixa plaça Ramon Berenguer IV, que més endavant passarà a ser un espai més verd i més pensat pels vianants. Així, quan es concreti aquest projecte, els cotxes que vénen des d'Anselm Clavé només podran anar cap a la Rambla i els que procedeixen de Príncep de Viana hauran de seguir cap al pont, reduint així notablement el nombre de vehicles que arriba a Ferran.

L'indret lleidatà que passarà a ser una gran plaça

«La plaça Ramon Berenguer passarà a ser una gran plaça, una d'aquelles grans places que et dóna la benvinguda quan arribes a una ciutat», ha afirmat l'alcalde. «Totes aquestes actuacions –ha afegit– promouen una dinàmica de transformació, de fer carrers més amables i espais més naturalitzats, fent valdre els vianants, però també altres mitjans de transport alternatius que aniran sorgint arran d'aquest procés de transformació que fem del centre».

Fèlix Larrosa
L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa | Defoto

 

L'actuació que s'està duent a terme ara a la plaça Ramon Berenguer IV consisteix a retallar l'illa central per tal de guanyar un carril de circulació a Príncep de Viana i assolir l'alineació prevista al Pla General per aquest carrer. Això permetrà reordenar el trànsit i facilitar la circulació de vehicles per aquest punt clau d'entrada i sortida al centre de la ciutat, que passa a tenir 4 carrils, dos per sentit. Per aconseguir-ho, un cop acabada l'obra, es modificarà també la senyalització en el tram situat entre Sant Ruf i l'estació, que actualment compta amb una configuració de tres carrils de circulació en direcció a Prat de la Riba i només un cap a l'estació.

 

Trasplantament d'arbres

Per fer aquests canvis, és necessari trasplantar dos grans arbres –castanyers d'índies– que seran traslladats a l'altra banda del carrer, en un dels parterres de gespa que hi ha a la plaça de davant de l'estació. Així, s'aconsegueix també un altre objectiu important, com és la millora de l'ombreig d'aquest espai. Els treballs preveuen també el desplaçament de diferents elements que es troben dins de l'illa central com cartells i semàfors, i la millora dels serveis (xarxa de reg, semàfors, canalitzacions de gas, esteses elèctriques, enllumenat, telèfon, etc). La nova configuració projectada suposarà l'adaptació i modificació de la semaforització actual i caldrà fer petits ajustaments per sincronitzar tots els moviments entorn de la plaça. També es restituirà tota la senyalització horitzontal.

Durant les obres, s'haurà d'ocupar un dels carrils de circulació al voltant de l'illa central de la plaça i s'han dissenyat petits desviaments per tal de no entorpir el trànsit. La Guàrdia Urbana vetllarà per evitar problemes de trànsit durant les hores punta i el trasllat dels arbres es farà en cap de setmana, per minimitzar les molèsties. Les obres tenen una durada prevista d'un mes i compten amb un pressupost de 48.399,21 euros.


Comentaris

envia el comentari