Catalunya Diari

Instal·laran una xarxa de protecció a la Catedral de Lleida per evitar despreniments

Tot i que fins ara no s'ha produït cap dany personal els nius de cigonyes a les cornises i coronaments suposen un perill per l'increment de pes que han de suportar aquests elements

Imatge de la Catedral de Lleida
Imatge de la Catedral de Lleida | LleidaDiari.cat

El Capítol de la Catedral de Lleida instal·larà els dies vinents una xarxa de protecció a les teulades de la Catedral per evitar el despreniment d'elements de les cúpules i dels contraforts, per garantir la seguretat dels vianants del seu entorn davant possibles accidents, mentre no escometin les actuacions necessàries de restauració. Malgrat que fins ara no s'ha produït cap dany personal, existeix un risc permanent per la seguretat dels vianants, si no hi ha una intervenció immediata. El risc hi és per la instal·lació de nius de cigonyes a les cornises i coronaments de les torres, que incrementen considerablement que han de suportar aquests elements. Això fa que en les cobertes, la presència de les cigonyes faciliti el despreniment de peces o fragments. El Capítol ja ha obtingut la llicència municipal per instal·lar les xarxes que tindran un cost de 20.000 euros.

El passat mes d'octubre, el Departament de Cultura, en tant que s'ocupa de la custòdia de la Catedral perquè és un edifici catalogat per la Generalitat, el Departament de Territori i Sostenibilitat, que té cura del medi ambient, el Bisbat de Lleida i el Capítol de la Catedral de Lleida van acordar sol·licitar un informe sobre l'estat de conservació de la Catedral Nova de Lleida. Fruit de l'acord, el Departament de Cultura va encarregar al Departament de Cristal·lografia i Mineralogia de la Universitat de Barcelona un estudi sobre els possibles danys produïts en el monument a causa de molts factors, com l'antiguitat de la pedra, la contaminació o la presència d'aus.

L'informe destaca que «la instal·lació dels nius en les cornises i coronaments de les torres incrementa considerablement el pes que han de suportar aquests elements». És per això que «en les cobertes la presència de cigonyes facilita el despreniment de peces o fragments d'aquests amb el consegüent risc pels vianants». Arran d'aquest estudi el Departament de Cultura va emetre un informe, amb data 2 de gener, que determina que «l'estada d'aus en cobertes és incompatible amb la seva preservació i amb la seguretat de les persones en el seu entorn». En la mateixa línia, el Departament de Cultura aconsella «actuar com més aviat millor amb solucions que impedeixen aquesta estada, que no suposin afectació, ni per les aus ni per les persones, i alhora garanteixin la conservació del monument».

 


Comentaris

envia el comentari