Catalunya Diari

Instal·len caixes refugi per a ratpenats al parc del riu

La Paeria n’ha col·locat 22 per a contribuir a la millora de la biodiversitat urbana i afavorir la presència de les espècies que s’alimenten d’insectes

L'Ajuntament de Lleida ha instal·lat 22 caixes refugi per a ratpenats al parc del riu, per contribuir a la millora de la biodiversitat urbana i per afavorir la presència de les espècies que s'alimenten d'insectes.

Aquestes caixes refugi ofereixen espais de protecció als ratpenats quan surten dels refugis on fan la hibernació i busquen llocs per a fer les colònies de cria i passaran tot l'estiu fins a l'aparellament i el retorn a la hibernació.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Els ratpenats són animals insectívors i per tan bons reguladors de les poblacions de mosquits, ja que un exemplar pot ingerir diàriament insectes per l'equivalent d'un terç del seu pes.

Imatge de les caixes per a ratpenats al riu Segre
Instal·len caixes refugi per a ratpenats al parc del riu | LleidaDiari.cat
Instal·len caixes refugi per a ratpenats al parc del riu | LleidaDiari.cat

Els ratpenats de Lleida

Els diferents estudis i seguiments fets a Lleida durant els darrers 10 anys, en col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), han permès la detecció de 14 espècies diferents de ratpenats a Lleida, de les 30 que hi ha a tota Catalunya. Entre totes, destaca la població de Nòctul gros (Nyctalus noctula), que es troba al Parc dels Camps Elisis i que és l'única població d'aquesta espècie que s'ha detectat a Catalunya.

De les espècies detectades a Lleida, les que tenen més afinitat per ocupar caixes refugi són el ratpenat comú (Pipistrellus pipistrellus), la ratapinyada nana (Pipistrellus pygmaeus) i el ratpenat de vores clares (Pipistrellus kuhlii), el ratpenat muntanyenc (Hypsugo savii) el ratpenat d'aigua (Myotis daubentoni) i el noctul mitjà (Nyctalus noctula).

Totes les espècies de ratpenats estan protegides per la llei de protecció dels animals, perquè com animals insectívors són bons controladors de les plagues d'insectes i, a més, perquè dues d'aquestes espècies es consideren amenaçades: el nòctul mitjà i el ratpenat d'aigua, les quals estan classificades com a vulnerables al Catàleg d'Espècies Amenaçades.

Tipologia de les caixes refugi

Les caixes refugi estan fabricades amb un material especial de ciment i fibres de fusta, que els dona molta resistència a les inclemències del temps i evita que s'esquerdin, foradin o tinguin corrents d'aire.

S'han col·locat caixes de quatre models diferents per afavorir la presència d'espècies diverses amb requeriments ecològics diferents.

Les tipologies de caixes són:

• Cilíndriques amb forat petit frontal: tenen una cavitat interior amb un doble panell de fusta que s'assimila a la dels arbres i és per ratpenats de petit format.

• Cilíndriques amb doble entrada: tenen una doble entrada frontal i inferior amb un orifici major per ratpenats mitjans.

• Caixes planes colonials: aquestes permeten la instal·lació de colònies i tenen diferents nivells per poder moure's en funció de la temperatura.

• Caixes per a grans colònies: tenen 5 cambres interiors de diferents formats que també difereixen climàticament.

Ubicacions

Les caixes refugi s'han ubicat en 4 grups de 5 caixes i s'han instal·lat en diferents orientacions mirant al nord i a l'est preferentment, per oferir condicions diverses, aprofitant les ombres dels ponts per evitar grans augments de temperatura per insolació directa durant l'estiu, que podria perjudicar els animals. S'han ubicat a la passarel·la dels Camps Elisis, al Pont Vell, a la passarel·la del Montepio i al Pont Nou.

Aquest projecte s'emmarca dins del programa +Biodiversitat de l'Ajuntament de Lleida, que du a terme actuacions destinades a la millora, l'estudi, la conservació i la sensibilització sobre la biodiversitat a Lleida.

Compta amb el finançament del programa Interreg POCTEFA amb fons FEDER, dins el projecte "Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible – Têt, Ter, Fluvià i Segre". Aquest és un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra.

El projecte TTFS, en el que participa l'Ajuntament de Lleida, conjuntament amb l'Ajuntament de Girona, el Consorci del Ter, Turisme de Lleida, la Comunitat Urbana Perpinyà Mediterrània Metròpoli i Perpignan Méditerranée Tourisme pretén promoure l'ecoturisme fluvial, tirant endavant una xarxa de rutes de mobilitat sostenible vora els rius, promovent la biodiversitat, el descobriment dels paisatges fluvials, i l'ecoturisme actiu.


Comentaris

envia el comentari