Catalunya Diari

Interior admet un dèficit de bombers voluntaris i es compromet a incorporar-ne uns 700 nous en cinc anys

La demanda de més efectius s'ha posat de manifest al 22è Congrés de Bombers Voluntaris que se celebra a Lleida

Imatge del parc de Seròs, Lleida | Text i fotos: ACN

El secretari general del Departament d'Interior, Cèsar Puig, ha admès que actualment hi ha un dèficit de bombers voluntaris a Catalunya i ha assegurat que la previsió de la conselleria és incorporar-ne uns 700 en cinc anys. Precisament la demanda de més efectius s'ha posat de manifest al 22è Congrés de Bombers Voluntaris que se celebra a Lleida. Al congrés hi participen un centenar de persones i s'ha organitzat coincidint amb el 25è aniversari d'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (ASBOVOCA), que té un miler d'associats. Actualment hi ha uns 2.500 bombers voluntaris i el col·lectiu representa poc més de la meitat dels efectius del cos. Tant Puig com el director general de Bombers, Juli Gendrau, han explicat que abans d'acabar l'any s'ha de convocar una nova oferta de 150 bombers voluntaris que se sumaran als 350 que en aquests moments s'estan acabant de seleccionar i que l'any que ve ja estaran operatius als parcs corresponents.

  

El congrés serveix per debatre el futur del model entre bombers funcionaris i voluntaris amb diferents ponències i xarrades i també per posar de manifest les reivindicacions del col·lectiu. El president d'ASBOVOCA, Josep Maria Alcalà, ha afirmat que «volem aprofitar aquest congrés per tornar a posar al centre del debat el capital humà perquè, per molt material que tinguem, sol no pot funcionar». «Patim un retard d'uns quants anys en convocatòries i estem arribant molt justos de temps per fer una reposició adequada de personal als parcs, que estan molt minvats de personal», afegeix. El president de l'Associació xifra entre 700 i 800 el dèficit actual de bombers voluntaris. Tot i posar l'èmfasi en el tema del personal, Alcalà ha recordat que també hi ha mancances d'infraestructures i material, sobretot vehicles antics que s'haurien de renovar.

La resposta ha arribat de dirigents del departament d'Interior que han participat aquest dissabte al matí al congrés. El secretari general d'Interior, Cèsar Puig, ha admès que «és evident que falten més bombers voluntaris i que la promoció del 350 que està en marxa és insuficient. El conseller ja s'ha compromès a convocar-ne 150 més abans d'acabar l'any. Amb això no arribarem encara a les necessitats totals però la previsió és que en cinc anys arribem al nombre idoni amb un creixement sostingut, tal com preveu el pla estratègic». Aquest mateix pla estratègic preveu una inversió de 200 milions per millorar la dotació material i d'equipaments tant de bombers funcionaris com voluntaris, «sense fer distinció». «Amb això posarem el cos al dia i estarem en condicions d'oferir un servei òptim», ha afirmat. D'altra banda, Puig ha destacat com a prioritat establir un nou pla de formació per millorar la resposta a riscos tecnològics (químics, nuclears, radiològics i bacteriològics).

 

Per la seva banda, el director general de Bombers, Juli Gendrau, ha defensat el model mixt de bombers funcionaris i voluntaris, «que encaixa perfectament amb un país com Catalunya, sobretot per donar resposta a les zones menys poblades». Gendrau ha explicat que les bases de la nova convocatòria de 150 bombers voluntaris recollirà avantatges perquè la gent del territori accedeixi al parc que els queda més pròxim. Precisament l'arrelament al territori demostrable a través de l'empadronament és una de les reivindicacions de l'associació de bombers voluntaris perquè compti com a mèrit. També abans d'acabar l'any està previst que es convoqui el concurs per a 150 nous bombers professionals tal com va anunciar el Govern a l'última oferta pública d'ocupació. Els 153 que ara estan a l'acadèmia a principis de juliol ja estaran al parc fent pràctiques com a reforç per a la campanya forestal.

La cloenda el congrés l'ha presidida el conseller d'Interior, Jordi Jané, que s'ha mostrat contundent en afirmar que des de l'associació «tenen raó quan expliciten que falten més mitjans i més convocatòries». El conseller ha recordat que ara s'està ultimant la selecció de la darrera, de 350 places, «però n'hem de fer més, i sobretot pensant en un model de bomber voluntari que estigui al territori». El que es vol evitar és que hi hagi persones que entrin com a bomber voluntari només per obtenir punts per després presentar-se a funcionari. «No s'hi val a ser bomber voluntari, optar per anar en un territori i després no ser-hi quan se'ls necessita i, per tant, el model que volem és d'arrelament i de coneixement del territori», ha insistit, i d'aquesta manera es recollirà a les bases de les pròximes convocatòries, recollint una «legítima reivindicació» dels caps de parcs i de l'ASBOVOCA.

D'altra banda, Alcalà confia poder trobar una solució al conflicte del Pont de Suert, on els bombers voluntaris han amenaçat de fer una renúncia col·lectiva i entregar les claus si abans del 30 de juny no els garanteixen que s'ampliaran els efectius. Es tracta d'un Parc de Bombers voluntari amb entre set i vuit bombers operatius cada dia i set o vuit més que col·laboren quan es troben a la comarca.
 


Comentaris

envia el comentari