Catalunya Diari

Un investigador lleidatà rep una ajuda per investigar malalties respiratòries

L’objectiu és promoure un estil de vida saludable i independent per a les persones grans i els resultats del projecte es posaran en pràctica a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova

Imatge de Ferran Barbé
Imatge de Ferran Barbé | LleidaDiari.cat

El director clínic territorial de malalties respiratòries cròniques de Lleida i investigador de l'IRBLleida i del Centro de Investigación Biomédica en Red en Enfermedades Respiratorias (CIBERES), Ferran Barbé, és un dels beneficiaris d'un programa d'innovació i salut finançat per la Comissió Europea, que involucrarà 40.000 persones de la tercera edat amb l'objectiu de promoure un estil de vida saludable i independent entre aquest col·lectiu.

Sota el nom de Gatekeeper, el projecte està coordinat per Medtronic Ibérica SA i ha rebut una ajuda de 20 milions d'euros del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea. Consisteix en la creació d'una plataforma (Gatekeeper) que connecti proveïdors de l'atenció mèdica, empreses i persones grans amb l'objectiu de crear un espai obert per intercanviar idees, tecnologies i processos que permetin garantir un estil de vida més saludable i independent.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El projecte tindrà una duració de gairebé quatre anys (42 mesos) i involucrarà 40.000 ciutadans de la tercera edat, indústries, pimes, associacions, centres d'investigació i universitats de 7 països europeus. Com a beneficiari de l'ajuda, CIBER es compromet a la disseminació i explotació dels resultats, que es posaran en pràctica a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i a l'Hospital San Pedro Alcántara (Càceres).

Professionals sanitaris de Lleida publiquen una guia sobre lactància materna

Un grup de professionals de pediatria, d'infermeria i llevadoria de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida han publicat una guia sobre lactància materna i cura del nadó que es lliurarà de forma gratuïta a totes les dones embarassades quan es visitin a l'atenció primària. Porta per títol Soc aquí, mare! i ha estat coordinada per Mireia Ortiz, pediatra, neonatòloga i IBCLC (consultora certificada en lactància materna) de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova; Ramon Capdevila, pediatra del CAP Borges Blanques i expert en lactància materna, i Yolanda Florensa, llevadora de l'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de Lleida, amb la col·laboració d'altres professionals de pediatria i infermeria.

La guia explica els beneficis de la lactància materna per a la mare i per al nadó, ofereix consells i explica quines són les millors posicions per alletar a través de dibuixos. El manual també informa sobre les possibles dificultats en la lactància, ―com s'extreu la llet i com s'ha de conservar, entre altres aspectes. A més, facilita els contactes amb els grups de suport a l'alletament, webs d'interès i recursos a la xarxa.


Comentaris

envia el comentari