Catalunya Diari

Talent lleidatà: L'investigador que rep un premi per la seva tasca en la neuroquímica

Va realitzar el seu doctorat al grup de recerca Neurobiologia Molecular i del Desenvolupament de la UdL i l’IRBLleida

L'investigador lleidatà, Pau Marfull-Oromí, que va realitzar el seu doctorat al grup de recerca Neurobiologia Molecular i del Desenvolupament de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), ha estat guardonat amb el tercer premi Mark A. Smith 2021 per la seva recerca en l'àrea de neuroquímica.

El premi anual Mark A. Smith, inaugurat el 2009 per la Societat Internacional de Neuroquímica (International Society of Neurochemistry -ISN), destaca a joves científics en reconeixement al seu treball excepcional de recerca publicat per la revista internacional Journal of Neurochemistry, una referència en l'àrea de Neurociències.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge de l'investigador Pau Marfull-Oromí
L’investigador lleidatà Pau Marfull-Oromí, guardonat per la seva recerca | LleidaDiari.cat

Actualment treballa a la Universitat de Califòrnia a San Diego, els Estats Units

Marfull-Oromí, que actualment treballa a la Universitat de Califòrnia a San Diego, els Estats Units, ha estat premiat per la publicació «Genetic ablation of the Rho GTPase Rnd3 triggers developmental defects in internal capsule and the globus pallidus formation». Els editors de la revista han destacat «l'elegant treball realitzat que empra un enfocament integral" per a demostrar un important paper de la proteïna Rnd3 en el desenvolupament del cervell; en concret, en la regulació de les projeccions axonals de l'estriat (implicades en el control motor) i les talamocorticals (implicades en l'activitat sensorial). L'investigador ha estat premiat amb una invitació per a presentar la seva recerca al Congrés Internacional de la Societat Internacional de Neuroquímica, que tindrà lloc a finals d'agost, a Honolulú, els Estats Units.

Impulsen el Pla territorial de pacients crítics de Lleida amb UCI interconnectades a tota la demarcació

Salut va presentar dimecres el nou Pla territorial de pacients crítics de Lleida, un ambiciós projecte que vol unificar les unitats de crítics de tots els hospitals de la demarcació per treballar de forma conjunta i coordinada i, d'aquesta manera, oferir un millor servei a la ciutadania. Un dels principals objectius és augmentar la complexitat en l'assistència del pacient crític i semicrític al territori de Lleida i formar, captar i retenir talent.

El Pla planteja una 'UCI sense parets', territorial i tecnològica, amb els centres connectats per helisuperfícies. Concretament, el Servei de Medicina Intensiva disposa actualment de 22 llits a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i 8 llits a l'Hospital Universitari de Santa Maria. El Pla proposa crear una unitat de pacients semicrítics a la sisena planta de l'Arnau de Vilanova amb 8 llits més, que pugui convertir-se en una UCI estratègica en cas de necessitat. Així mateix, proposa reforçar les unitats de pacients semicrítics de l'Hospital Comarcal del Pallars, la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell i de l'Espitau Val d'Aran, tot això en coordinació amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

L'aliança estratègica i la suma dels 30 llits de crítics

Així mateix, i gràcies a l'aliança estratègica i la suma dels 30 llits de crítics entre els hospitals Arnau i Santa Maria, a partir del 2023 els dos hospitals podran comptar amb un tercer metge intern resident (MIR) acreditat pel Ministeri de Sanitat (fins ara, n'eren dos) i apostar d'aquesta manera per la formació pròpia.

«Necessitem disposar d'estructura per retenir talent i hem d'assegurar una assistència equitativa a tot el territori», va afirmar el cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i director clínic territorial de Crítics de la Regió Sanitària Lleida, Jesús Caballero. «Per aconseguir-ho, hem de comptar amb una arquitectura adequada, un equipament específic, recursos humans experts i una major coordinació entre els diferents centres», va assenyalar.


Comentaris

envia el comentari