Catalunya Diari

Investigadors lleidatans descobreixen quins malalts milloren amb el confinament domiciliari

Les aguditzacions de la malaltia van disminuir en un 62% durant el període de confinament

Imatge del grup d'investigació sobre malalties respiratòries de l'IRBLleida
El confinament domiciliari s’associa a una disminució de les descompensacions respiratòries dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònic | IRBLleida

Una recerca lleidatana ha confirmat la millora de la salut respiratòria dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) durant el confinament domiciliari dels mesos de març, abril i maig de 2020.

Del total de les 310 persones contactades en aquest estudi, el 62% van presentar menys aguditzacions, especialment moderades i greus, que en el mateix període de l'any anterior. L'estudi s'ha publicat recentment a la revista Chest, la revista de l'American Collegue of Chest Physicians. La recerca ha estat realitzada pel Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL), que està integrat per professionals sanitaris de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i l'Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) i personal investigador del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias (CIBERES).

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Aquest grup va analitzar els efectes del tancament domiciliari per la Covid-19 sobre l'estil de vida de les persones amb malalties cròniques, en concret, sobre la MPOC (una malaltia molt freqüent que afecta aproximadament al 9% de la població adulta) o la bronquitis crònica.

A més dels medicaments, hi ha d'altres elements externs que poden afavorir la situació d'aquests pacients

«El fet que els malalts respiratoris crònics es quedessin a casa, segurament va comportar que s'exposessin menys a altres factors de l'entorn, tant socials com de l'ambient, com l'exposició a la pol·lució o als patògens estacionals convencionals. Probablement, també es va produir un increment en les mesures d'autocura, que van a fer que presentessin menys aguditzacions», ha explicat Jessica Gonzalez, responsable de l'estudi. La investigadora també ha afegit que aquesta situació ha permès detectar que, a més dels medicaments, hi ha d'altres elements externs que poden afavorir la situació d'aquests pacients.

Aquesta disminució de les descompensacions respiratòries dels pacients també ha comportat una disminució dels costos de salut directament relacionats amb malaltia respiratòria. Aquesta recerca ha estat possible gràcies al suport d'una ajuda Miguel Servet (CP19/00108) de l'Instituto de Salud Carlos III, co-finançada amb l'European Social Fund (ESF) 'Investing in your future'.


Comentaris

envia el comentari