Catalunya Diari

Investigadors lleidatans confirmen l'empitjorament de malalts d'alzheimer després del confinament

L'agitació, l'apatia i l'activitat motora són els símptomes més afectats i s'agreuja també la salut dels cuidadors

Imatge d'una persona amb alzheimer i una cuidadora
La Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida demostra l'empitjorament de malalts d'Alzheimer després del confinament | LleidaDiari.cat

La Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida, ubicada a l'Hospital Universitari de Santa Maria, ha demostrat l'empitjorament dels símptomes neuropsiquiàtrics de les persones que pateixen Alzheimer i deteriorament cognitiu lleu durant les cinc setmanes de confinament.

En un estudi, publicat a la revista European Journal of Neurology, els investigadors B. Beatriz Lara, Anna Carnes, Farida Dakterzada, Ivan Benitez i Gerard Piñol-Ripoll, del grup de recerca de Neurociències Clíniques, han analitzat l'impacte de l'epidèmia en 40 pacients. L'agitació, l'apatia i l'activitat motora són els símptomes més afectats en les persones que pateixen aquesta malaltia i també s'ha agreujat l'estat de salut dels cuidadors d'aquests malalts.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

El 30% dels pacients i el 40% dels cuidadors van registrar un empitjorament del seu estat de salut

Els 40 pacients, 20 amb diagnòstic d'Alzheimer i 20 amb diagnòstic de deteriorament cognitiu lleu, havien passat una avaluació el mes anterior al confinament i, després de cinc setmanes de reclusió, es van revaluar telefònicament mitjançant l'Inventari Neuropsiquiàtric (NPI) i EuroQol-5D per valorar els símptomes neuropsiquiàtrics i la qualitat de vida dels pacients i cuidadors. Aquests tests inclouen preguntes de diversos àmbits com la mobilitat, la cura personal, el dolor o la depressió. Els resultats mostren que aproximadament el 30% dels pacients i el 40% dels cuidadors van registrar un empitjorament del seu estat de salut.

Aquesta recerca permet posar de manifest «una realitat que ha passat desapercebuda» durant aquest període de temps en un segment de població «molt fràgil» com són els pacients amb trastorns cognitius, explica el responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida i professor associat de la Universitat de Lleida, Gerard Piñol. Així, aquest estudi demostra la necessitat d'adoptar «mesures especials» en aquest grup de població i els seus cuidadors en el cas que es tornin a trobar en situacions similars a les viscudes durant el confinament a causa de la pandèmia de la Covid-19, demana Piñol. Aquesta recerca s'ha fet gràcies a una ajuda del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i una ajuda de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).


Comentaris

envia el comentari