Investigadors lleidatans descobreixen una nova funció d’una proteïna que ajudaria a diagnosticar l’ELA

Imatge del grup d'investigadors

Imatge del grup d'investigadors | LleidaDiari.cat

 

Investigadors dels grups de recerca de Fisiopatologia Metabòlica i de Senyalització Cel·lular i Apoptosi de la UdL i de l'IRBLleida, del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge i del CIBERNED, han descobert una nova funció de la proteïna TDP-43, que està afectada en l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

 

Gràcies a aquest descobriment, es podria explicar per què les cèl·lules d'aquests pacients presenten formes alterades de proteïnes —cosa que empitjora la funció de les neurones motores— i, per tant, permetria entendre millor l'ELA i ajudar a diagnosticar-la. Aquesta troballa s'ha publicat recentment a la revista Autophagy.

  

 

 

El descobriment de la col·laboració de la proteïna TDP-43 en l'autofàgia, el sistema de neteja i de reciclatge de les cèl·lules, ha permès veure que aquesta funció està alterada en els pacients afectats d'ELA. Aquesta disfunció ocasiona una menor neteja i reciclatge de les cèl·lules i això podria explicar per què les cèl·lules d'aquests pacients presenten formes alterades de proteïnes. Aquesta recerca pot ajudar a diagnosticar l'ELA i també a entendre millor la malaltia.

 

El projecte ha estat finançat per una ajuda de l'Instituto de Salud Carlos III i per associacions de malalts com són: la Fundació Miquel Valls (donació de Jack Van den Hoek), la RedELA-Plataforma Afectados de ELA i la Fundación Española para el Fomento de la Investigación de la Esclerosis Lateral Amiotrófica (FUNDELA).