Catalunya Diari

Investigadors lleidatans donen llum al tractament d'un agressiu tumor

Descobreixen el paper d’un tipus de canals de calci en la progressió i recurrència del tumor

Imatge del grup d'investigadors de l'IRBLleida
Imatge del grup d'investigadors de l'IRBLleida | LleidaDiari.cat

El glioblastoma és un tumor cerebral de pronòstic greu, amb una recurrència i resistència alta als tractaments terapèutics, com ara la cirurgia, la radioteràpia o la quimioteràpia. Investigacions recents del Grup de Senyalització per Calci de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han abordat noves estratègies per al seu tractament. La recerca s'ha publicat recentment a la prestigiosa revista Cancer Research.

  

  

L'estudi ha demostrat que el canal de calci Cav3.1 juga un paper important en la resistència d'aquest tumor al fàrmac que s'administra als pacients i, per tant, en la recurrència del tumor. Els canals de calci regulen la capacitat de proliferació i supervivència de les cèl·lules. El descobriment del paper d'aquest canal pot proporcionar una via per lluitar contra la resistència quimioteràpica mitjançant la inhibició del tumor.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Contribuir a desenvolupar noves estratègies per al tractament del tumor

«Tot i que queda molt per entendre sobre els mecanismes implicats en la funció d'aquests canals en cèl·lules canceroses, aquesta troballa podria contribuir a desenvolupar noves estratègies per al tractament d'aquest tumor», ha exposat una de les investigadores i professora de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL), Judit Herreros. «Malauradament els avenços científics en glioblastoma i en altres càncers poc freqüents no es produeixen en la mateixa mesura que en neoplàsies més presents en la nostra societat i, per això, cal reforçar la recerca en aquestes malalties», ha afirmat Herreros.

l Grup de Senyalització per Calci, dirigit per Judit Herreros i Carles Cantí, professors de la UdL i investigadors de l'IRBLleida, estudia els mecanismes adaptatius que desenvolupen les cèl·lules del glioblastoma en la progressió tumoral. La recerca ha estat finançada per: Instituto de Salud Carlos III (projecte PI13/01980) amb la col·laboració del Biobanc de l'IRBLleida, Plataforma de Biobancos (PT17/0015/0027), Red Nacional de Biobancos i ha comptat amb el treball de les investigadores en formació Marta Crespí Sallán i Anna Visa Pretel.

La importància de la dieta mediterrània

Un estudi realitzat per investigadors lleidatans de la Universitat de Lleida(UdL), l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) proporciona evidències sobre l'efecte perjudicial del baix compliment de la dieta mediterrània i la poca pràctica d'activitat física en la funció pulmonar en pacients sense malaltia pulmonar coneguda.

En concret, els participants amb menor grau de compliment del patró alimentari de l'àrea mediterrània presenten valors més baixos de paràmetres espiromètrics, com ara la capacitat vital forçada i el volum expiratori màxim en el primer segon. A més, com menor és l'activitat física realitzada pitjors són els valors espiromètrics que es presenten. Aquests resultats han estat més marcats entre les dones.


Comentaris

envia el comentari