Catalunya Diari

Investigadors lleidatans estudien els beneficis de la vacuna de la grip

Un treball, en el qual han participat investigadors de l’IRBLleida, la UB i el CIBERESP ha estudiat tots els casos greus de grip ingressats en dotze hospitals de Catalunya entre les campanyes de 2010-2011 i 2015-2016

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | Cedida

Quan la vacunació antigripal és ineficaç per prevenir la grip, encara podria tenir un efecte addicional en la disminució de la gravetat de la malaltia, segons un estudi epidemiològic en el qual ha participat l'investigador del Grup d'Epidemiologia Aplicada de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida Pere Godoy. El treball, publicat a la revista científica Eurosurveillance, ha estat liderat per la catedràtica Àngela Domínguez, del Departament de Medicina de la Universitat de Barcelona, i també ha comptat amb investigadors del Grup de Recerca en Epidemiologia, Prevenció i Control de Malalties Transmissibles de la Universitat de Barcelona, el CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) de l'Institut de Salut Carlos III, l'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

Cada any, entre un 5 i un 20% de la població mundial es contagia del virus de la grip ―que produeix entre 3 i 5 milions de casos greus i entre 300.000 i 500.000 morts a tot el món. El nou estudi ha analitzat l'efectivitat de la vacunació antigripal per reduir els efectes més greus de la grip: l'ingrés en unitats de vigilància intensiva (UVI) o la mort dels pacients als quals la vacuna no ha evitat la infecció. Per això, s'han estudiat tots els casos greus de grip ingressats en dotze hospitals de Catalunya entre les temporades gripals de 2010-2011 i 2015-2016, un període en el qual van ser hospitalitzats 1.727 pacients majors de divuit anys, dels quals 591 van ingressar a l'UVI i 223 van morir.

Menys ingressos a l'UVI i menys morts

Els resultats mostren que entre els pacients que van requerir ingrés a l'UVI o els que van morir la vacunació va ser menys freqüent (21,2 % dels casos) que en la resta de pacients amb simptomatologia més benigna (dels quals s'havia vacunat un 29,7 %). D'aquesta forma, l'efectivitat de la vacunació antigripal per prevenir l'ingrés a l'UVI o la mort del total dels hospitalitzats amb grip va ser del 23 % i del 44 % en els majors de 65 anys. «A aquests percentatges, caldria afegir-hi l'efectivitat de la vacuna per prevenir la grip. Aquestes dades reforcen la necessitat de vacunació antigripal cada temporada per a totes aquelles persones que tenen més probabilitat de presentar formes greus de grip ―com són les persones de 65 anys o més i les persones amb altres malalties subjacents―, en qui la vacunació antigripal sovint no és suficient per prevenir la infecció», afirmen els autors.

En l'estudi, els investigadors assenyalen que una possible explicació dels resultats seria el paper que juga el sistema immunitari. «Les persones prèviament infectades pel virus o que van rebre vacunes antigripals podrien obtenir beneficis, almenys en part, de la memòria creuada preexistent dels limfòcits T citotòxics, que reduiria la gravetat de la infecció, fins i tot en absència d'anticossos protectors», conclouen.


Comentaris

envia el comentari