Catalunya Diari

Tens problemes de salut relacionats amb el ferro? Investigadors lleidatans ho estudien!

Gràcies a recerques realitzades a Lleida utilitzant com a model el llevat de la cerves

Imatge d'una investigadora de l'IRBLleida
Avenç en el coneixement del metabolisme del ferro i l’adaptació al seu dèficit | LleidaDiari.cat

La manca o l'excés de ferro provoca problemes de salut en els éssers humans com anèmia, malalties cardiovasculars, hepàtiques, diabetis... El grup de recerca Senyalització en Llevats de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL) ha realitzat diverses recerques utilitzant com a model el llevat no patogen Saccharomyces cerevisiae (el llevat de la cervesa) per conèixer el paper del ferro i la seva relació amb l'autofàgia.

L'autofàgia és un mecanisme natural que serveix per netejar la cèl·lula d'elements i molècules tòxiques o inútils i, posteriorment reciclar i, per tant, aprofitar aquelles molècules vàlides per generar nous components cel·lulars. Una alteració o anomalia en aquest procés afavoreix alternacions en les cèl·lules que podrien accelerar l'envelliment i/o fomentar l'aparició de malalties humanes com a càncers o trastorns neurològics entre altres processos.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Nous coneixements sobre l'autofàgia

El grup de recerca Senyalització en Llevats, liderat per M. Ángeles de la Torre i format per Sandra Montellà, Núria Pujol i Imma Montoliu, ha publicat un article a la revista The Biochemical Journal, que aporta nous coneixements sobre l'autofàgia i el seu paper per revertir la falta de ferro. Es tracta d'un primer pas per a futures recerques que puguin tenir aplicabilitat en nous tractaments sanitaris en els casos de persones amb limitació de ferro.

En una segona recerca, també relacionada amb el metabolisme del ferro i publicada a una altra revista de prestigi internacional, Biochimica et Biophysica Acta - Molecular Cell Research, s'aprofundeix en els mecanismes de senyalització dins de la cèl·lula per regular l'acumulació de ferro. Les recerques han estat possibles gràcies a una ajuda Plan del Nacional de I+D+I del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat (BIO2017-87828-C2-2-P) i una ajuda per a la recerca de la Generalitat de Catalunya a Sandra Montellà.


Comentaris

envia el comentari