Catalunya Diari

Investigadors lleidatans recullen un premi valorat en 30.000 euros

Han estat premiats per un treball que ajuda a identificar els pacients afectats de càncer de còlon amb risc alt de metàstasi

Imatge de tots els premiats
Imatge de tots els premiats | LleidaDiari.cat

Un grup d'investigadors de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) i de la Universitat de Lleida (UdL), liderats per Antonieta Salud, cap del Servei d'Oncologia Mèdica, van recollir aquest dijous al vespre el Premi Merck d'Investigació 2019, valorat en 30.000 euros, per un treball sobre el càncer de còlon d'alt risc.

Aquests guardons, que enguany arriben a la seva 28a edició, han premiat un total de 7 equips d'investigadors de tot l'Estat espanyol amb un total de 210.000 euros. L'equip lleidatà ha estat distingit en l'àrea d'investigació clínica en tumors del tracte aerodigestiu, amb el projecte titulat 'Predicció de micrometàstasis en pacients amb càncer de còlon localitzat d'alt risc'.

Un gran benefici del tractament adjuvant

Salud ha explicat que els pacients amb càncer de còlon localitzat amb un risc alt de desenvolupar una metàstasi obtenen un gran benefici del tractament adjuvant. En canvi, els pacients de risc baix estan exposats als efectes adversos del tractament innecessàriament. Aquest projecte pretén identificar una signatura molecular de micrometàstasis que ajudi a distingir entre els pacients amb càncer de còlon d'alt i de baix risc.

D'aquesta manera, els d'alt risc poden rebre un tractament adjuvant més llarg i intens, amb un seguiment més exhaustiu. La capacitat de determinar si un pacient ha sofert una disseminació de les cèl·lules del tumor primari, quan encara no són visibles ni es poden detectar mitjançant altres sistemes, ajuda a determinar un tractament adjuvant més precís i efectiu.

En la 28a edició dels Premis Merck s'han presentat un total de 253 candidatures i cadascuna d'elles ha estat estudiada per un jurat format per representants de diferents societats científiques i personalitats de rellevància de cadascuna de les àrees d'investigació. La resta de projectes escollits investiguen l'esclerosi múltiple, la immunooncologia, l'al·lergologia, la fertilitat, el risc cardiometabòlic i les malalties minoritàries.

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari