Catalunya Diari

Investigadors de la UPC diuen que la propagació a Lleida baixa

Argumenten que les fluctuacions han estat fortes els últims dies i poden continuar

Pla obert d'un personal sanitari extraient mostres de PCR en una usuària d'una residència
Investigadors de la UPC diuen que la propagació a Lleida baixa i està ara entre 1 i 1.2 | ACN

Investigadors del BIOCOMSC, el grup de recerca de biologia computacional de la UPC, han confirmat aquest dijous que la propagació a Lleida baixa per sota de l'1.5, entre 1 i 1.2, però no descarten canvis sobtats, perquè «les fluctuacions han estat fortes en els darrers dies» i poden continuar.

Segons ells, les fluctuacions en les dades reportades han estat una «constant» durant tota l'epidèmia. «No sabem com funciona exactament el sistema per reportar casos nous, i els retards d'un dia a un altre i durant el cap de setmana poden donar lloc a dades altament fluctuants», argumenten.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Els experts avisen sobre la segona onada: «Ho passarem molt malament»

«Em temo que, com no actuïn amb una rapidesa impròpia de l’administració espanyola, ho passarem molt malament. Anem amb moltíssim retard». Són les paraules d’Antonio Figueras, científic del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), qui ha alertat en una piulada a Twitter sobre l’actual perillosa expansió del coronavirus. Segons el científic, s’hauria d’intentar que el cop sigui menor, davant la segona onada que s'aproxima.

Figueras respon a un missatge d’un metge pneumòleg que dona per fet que, amb els actuals rebrots, «estem abocats a un confinament de nou. En tot el territori». Per tal d’argumentar aquest missatge tan contundent, posa com a exemple alguns dels casos que ha viscut a l’hospital on treballa, les mancances en els mètodes de rastreig i l’incompliment de les mesures de seguretat i higiene per part de la població.

En aquest sentit, el metge preveu que la segona onada arribi «en menys d’un mes» encara que destaca que la mortalitat serà més baixa. Tot i això, demana l’acció dels governs per intentar evitar el «col·lapse» del sistema sanitari. De fet, Figueras, al mes de juny, ja va alertar que «la gent no és conscient de l’onada que s’està generant».


Comentaris

envia el comentari