Catalunya Diari

L’IRBLleida i la Fundació Joan Oró inicien una col·laboració per fomentar la recerca biomèdica

L’any 2023 es commemorarà el centenari del naixement de l’investigador

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i la Fundació Joan Oró han signat un acord de col·laboració per fomentar la recerca biomèdica i la figura del científic lleidatà Joan Oró Florensa.

Amb l'inici d'aquesta col·laboració entre les dues entitats estan previstes diferents activitats organitzades de manera conjunta que culminaran en la commemoració del centenari del naixement de Joan Oró l'any 2023. A més, el director de l'IRBLleida, Diego Arango, formarà part del patronat de la Fundació Joan Oró.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge del moment de la signatura entre l'IRBLleida i la Fundació Joan Oró
L’IRBLleida i la Fundació Joan Oró inicien una col·laboració per fomentar la recerca biomèdica i la figura del científic lleidatà | LleidaDiari.cat

Joan Oró Florensa va néixer el 26 d'octubre de 1923 a la Bordeta, Lleida. És llicencià en Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona el 1947 i l'any 1952 emigrà als Estats Units on es doctorà en bioquímica al Baylor College of Medicine de Houston l'any 1956. L'any 1955 ingressà a la Universitat de Houston, i el 1963 en va ser nomenat catedràtic.

Una de les seves contribucions més importants

Una de les seves contribucions més importants fou el 1959, quan va aconseguir sintetitzar adenina, un component dels àcids nucleics, molècules transmissores de l'herència biològica a partir d'àcid cianhídric i amoníac en una solució aquosa. A partir del 1963 va col·laborar en diversos projectes d'investigació espacial de la NASA, com el projecte Apol·lo per a l'anàlisi de les roques i altres mostres de material de la Lluna, i el programa Viking per al desenvolupament d'un instrument per a l'anàlisi molecular de l'atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart.

Va tornar a Catalunya l'any 1980 per col·laborar en els nous plans de desenvolupament energètic i l'estudi de fonts alternatives d'energia. Va ser diputat de CiU per Lleida al Parlament de Catalunya (1980-1981) i assessor en temes científics del president de la Generalitat. Les condicions que el país li oferia no li permetien fer una recerca de qualitat i va tornar a Houston, fins a la jubilació, el 1994. L'acord l'han signat el director de l'IRBLleida, Diego Arango, i el president de la Fundació Joan Oró, Francesc Oró, a les instal·lacions de l'IRBLleida.


Comentaris

envia el comentari