Catalunya Diari

L'IRBLleida s'incorpora a la xarxa europea d'excel·lència EATRIS

Forma part de l'àrea de treball de biomarcadors per a la prevenció, diagnòstic i avaluació pronòstica d'una malaltia

Pla obert dels edificis de l'IRBLleida, en una imatge d'arxiu
L'IRBLleida s'incorpora a la xarxa europea d'excel·lència EATRIS | LleidaDiari.cat

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) s'ha incorporat aquest mes de maig a la xarxa EATRIS (European Advanced Translational Research Infrastructure in Medicine), un consorci que aglutina més de 80 centres de recerca capdavanters d'Europa (17 de l'estat espanyol) i que té com a missió donar suport als investigadors per convertir els seus descobriments biomèdics en eines i teràpies innovadores que millorin la salut de la societat.

Aquesta incorporació permetrà que l'IRBLleida participi en projectes de recerca d'excel·lència d'àmbit europeu, facilitarà les col·laboracions entre entitats europees públiques i privades, i l'accés a instal·lacions tecnològiques líders a Europa, assenyalen des de l'institut de recerca lleidatà.

  

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 

Facilita la validació i el desenvolupament de biomarcadors

Aquesta plataforma facilita la validació i el desenvolupament de biomarcadors (indicadors biològics que poden mesurar-se) per a la prevenció, el diagnòstic i l'avaluació pronòstica d'una malaltia, així com per a la predicció de la resposta a diferents teràpies. Els serveis cientificotècnics de Lipidòmica i el Biobanc de l'IRBLleida i el projecte 'El Bus de Salut', un estudi que compta amb el suport de la Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, han estat avaluats positivament per formar part d'aquesta plataforma.

Amb la incorporació a l'EATRIS, l'IRBLeida també gaudirà de suport per preparar propostes de recerca internacionals i per trobar col·laboradors europeus, i rebrà formació continuada en àrees clau de medicina translacional. Segons el director de l'IRBLleida, Diego Arango, formar part d'EATRIS suposa «una oportunitat única per a l'IRBLleida per millorar la participació en projectes d'excel·lència d'àmbit europeu».

Consorci Europeu d'Infraestructures de Recerca (ERIC)

Per facilitar la col·laboració científica a Europa, es va crear el Consorci Europeu d'Infraestructures de Recerca (ERIC), una forma jurídica específica que facilita l'establiment i el funcionament d'infraestructures de recerca amb interès estratègic a Europa. Aquests consorcis permeten la creació i el funcionament d'infraestructures d'investigació sense ànim de lucre. Dins d'ERIC es va crear la Infraestructura Europea de Recerca Translacional Avançada en Medicina (EATRIS), que se centra en el desenvolupament precoç de fàrmacs, vacunes i eines de diagnòstic, per proporcionar solucions en els camps de medicaments de teràpia avançada, biomarcadors, imatge diagnòstica, petites molècules i vacunes.


Comentaris

envia el comentari