Catalunya Diari

L'IRTA organitza una jornada sobre les noves varietats d'ametller

Els nous reptes i avenços en el cultiu es tractaran a la 11ena Jornada de l'Ametller els dies 29 i 30 de maig

Imatge d'una jornada de l'IRTA
Imatge d'una jornada de l'IRTA | LleidaDiari.cat

El cultiu de l'ametller ha revolucionat l'agricultura en els darrers anys i s'ha convertit en un cultiu de moda, tant en zones de secà com de regadiu. El Programa de Fruita Seca de l'IRTA fa anys que contribueix a la recerca i millora d'aquest conreu. Per tal de divulgar-ne els darrers avenços, l'IRTA organitza la XI Jornada de l'Ametller els propers 29 i 30 de maig a Les Borges Blanques.

Diversos factors han propiciat que l'ametller sigui un cultiu de moda, com l'aparició de noves varietats de floració tardana, autofèrtils i d'una capacitat productiva alta. També l'alta adaptabilitat del cultiu a les diferents dotacions de reg, mecanitzar la seva recollida i els preus alts dels darrers anys, han afavorit el seu cultiu a casa nostra.

Es posaran sobre la taula aspectos com les malalties en expansió

En aquesta jornada, els investigadors i tècnics de l'IRTA posaran sobre la taula diversos aspectes d'aquest cultiu com ara les malalties en expansió (Antracnosi, Zanthomones i Xylella); l'elecció idònia del portaempelts per a noves plantacions o com ser més eficients en l'ús de l'aigua de l'ametller mitjançant el 'remote sensing' (teledetecció). La jornada, que es fa en dos dies, 29 en català i 30 en castellà, també afrontarà la problemàtica de l'ametlla amarga, un aspecte que pot afectar els preus de mercat. D'altra banda, l'IRTA ha programat una taula rodona per debatre sobre la situació real del cultiu de l'ametller, amb destacats productors locals i de la Península Ibérica.

L'esdeveniment, que compleix els 11 anys de vida, es complementa amb visites a camp a la Finca Experimental que disposa l'IRTA a Les Borges Blanques i amb la presència de les empreses més destacades del sector de l'ametller que presentaran les seves novetats. El Programa de Fruita Seca de l'IRTA va iniciar la investigació en l'ametller ja des dels seus inicis. L'IRTA ha registrat 7 noves varietats d'ametller desenvolupades durant els darrers anys, i de les quals en destaquen 4 pel seu comportament agronòmic i l'elevada capacitat productiva: Vairo, Constantí, Marinada i Tarraco.

Malalties emergents en ametller

La intensificació del cultiu i la globalització han afavorit l'aparició de noves plagues i malalties, algunes d'elles fins ara desconegudes en el cultiu de l'ametller. El maneig d'aquestes malalties serà un punt clau per al futur d'aquest conreu i el seu rendiment. Antracnosi, Xanthomona i Xylella són tres de les malalties en expansió en el cultiu de l'ametller. Laura Torguet, del Programa de Fruita Seca de l'IRTA, dissertarà sobre aquestes malalties i explicarà la seva simptomatologia i les mesures de control necessàries.

Remote sensing, teledetecció per al reg

El reg és un dels aspectes a tenir en compte en termes de producció en el cultiu de l'ametller. A nivells pràctics és difícil determinar les necessitats de l'aigua i l'estat hídric real de cada arbre i sector. En Quim Bellvert, investigador del Programa d'Ús Eficient de l'Aigua de l'IRTA, mostrarà l'ús de les noves tecnologies basades en la teledetecció ('remote sensing' en anglès); una eina de gran utilitat per estimar la demanda d'aigua i l'estat hídric de l'ametller.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari