Catalunya Diari

JARC avisa que productors estan valorant no comercialitzar fruita de pinyol «perquè els preus no compensen els costos»

L'organització agrària denuncia que els baixos preus en l'inici de la campanya del préssec i la nectarina «no s'estan traslladant al consumidor»

Imatge d'un collidor comprovant la mida d'uns préssecs plans en una finca d'Aitona | LleidaDiari.cat

JARC-COAG denuncia que els baixos preus en l'inici de la campanya de fruita de pinyol no s'estan traslladant al consumidor, segons es desprèn de l'Índex de Preus en Origen i Destí dels Aliments (IPOD) corresponent al maig del 2017. Segons aquest índex que elabora l'organització agrària, préssecs i nectarines multipliquen el seu preu per 7 de l'arbre a la taula, davant unes cotitzacions en origen per sota dels 0,50 euros/quilo i uns preus en destinació entorn dels 3,50 euros/quilo. El sindicat recorda que l'any 2015, amb una producció similar a les previsions de l'actual campanya, les cotitzacions a camp fregaven l'euro per quilo. Des de JARC-COAG responsabilitzen d'aquesta situació «els desorbitats marges de les cadenes de distribució» els quals «no es justifiquen per les condicions de mercat», segons el sindicat. Davant aquest context, l'organització agrària assegura que productors estan valorant no comercialitzar la fruita «perquè els preus no compensen els costos».

El responsable de la fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, ha afirmat que «els desorbitats marges de les cadenes de distribució no es justifiquen per les condicions de mercat». «Una major oferta es veu compensada per l'augment de la demanda a tota Europa per les altes temperatures, que estan provocant un considerable augment del consum de fruita», ha indicat. En aquest sentit, des de JARC-COAG demanen a la distribució «moderació en els seus marges per estimular un major consum».

JARC-COAG recorda que l'any 2015, amb una producció molt similar a les previsions de l'actual campanya (entorn de les 305.000 tones en préssec i 570.000 en nectarina), les cotitzacions a camp fregaven l'euro el quilo, el doble que en l'actualitat, mentre els preus al consumidor es mantenien en nivells similars que en l'actualitat. Davant aquest context, l'organització agrària assegura que productors estan valorant no comercialitzar la fruita «perquè els preus no cobreixen els costos de producció». A això s'hi suma, a més, que el Ministeri d'Agricultura ha reduït un 50% l'import dels ajuts de retirada de producte mitjançant la collita en verd o no collita.

 

JARC-COAG reclama la utilització de les mesures de gestió de crisi gestionades a través de les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH), especialment la no collita o collita en verd. «Les OPFH han d'assegurar la millor liquidació possible als seus socis i no tindria cap justificació que liquidessin la fruita sota els imports de retirada establerts en les mesures de gestió de crisis sense haver fet ús d'aquests mecanismes de regulació de mercat», ha manifestat David Borda.


Comentaris

envia el comentari