Catalunya Diari

La JEC expedienta Torra pels llaços grocs i ordena als Mossos la retirada

La Junta podria denunciar Torra per desobediència i sancionar-lo amb una multa de fins a 3.000 euros

Quim Torra, en roda de premsa a la Generalitat de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

La polèmica sobre els llaços grocs no cessa al Palau de la Generalitat. Si a última hora del passat dimarts el president Quim Torra optava per substituir els llaços grocs per uns altres de blancs, aquesta tarda la Moncloa ha assegurat que l'alternativa presidencial era, ni més ni menys, que «una presa de pèl». Les conseqüències, però, sembla que poden anar encara un pèl més enllà per a un Torra, que acaba de saber que la Junta Electoral Central optarà per denunciar-lo per desobediència. 

Els magistrats no només han obert un expedient sancionador, sinó que denunciaran el president català a la Fiscalia per desobediència. A més, la JEC ha ordenat als Mossos d'Esquadra que retirin les noves pancartes penjades a la Generalitat i diverses conselleries. Després de reunir-se, els magistrats han desestimat les paraules de Torra, qui assegurava que «ja no hi ha estelades o llaços grocs a les seus de la Generalitat de Catalunya».

A la resolució, la JEC també demana al Departament d'Interior que tregui els nous símbols dels espais institucionals i obre un expedient sancionador contra Torra, que pot suposar una multa de fins a 3.000 euros. La JEC va exigir dilluns al president de la Generalitat, per segona vegada, que retirés els llaços grocs i les estelades i va donar-li un nou termini de 24 hores per fer-hoA la resolució, ja l'advertien de les conseqüències administratives i penals de desacatar l'ordre.

És la primera vegada que la Junta Electoral Central pren una decisió d'aquest tipus. D'aquesta manera, la JEC compleix l'advertència que ha traslladat a Torra i porta la qüestió a la Fiscalia. Ho fa perquè entén que s'està produint un delicte de desobediència amb l'objectiu que el Ministeri Fiscal iniciï actuacions i porti el cas -si ho considera oportú- als tribunals de l'àmbit penal. És el cas de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que va ser inhabilitada per un jutjat de Manresa després de negar-se a retirar l'estelada de la façana de l’Ajuntament a les eleccions del 2015. 

El president Quim Torra ha substituït el llaç groc per un de blanc amb un traç vermell
El president Quim Torra ha substituït avui el llaç groc per un de blanc amb un traç vermell | CatalunyaDiari.cat

 

Incompleix dos requeriments

El primer requeriment desatès per Torra va ser el de dilluns 11 de març quan la JEC ordenava en un termini màxim de 48 hores la «immediata retirada de les banderes estelades o llaços grocs que puguin trobar-se a qualsevol edifici públic dependent de la Generalitat». El dilluns següent la JEC va tornar a donar un nou termini de 24 hores perquè Torra els retirés després de rebutjar les al·legacions del president del Govern, que va adduir que el llaç groc no es pot associar amb una formació política concreta. 


Comentaris

envia el comentari