Joves lleidatans fan voluntariats en països europeus per ajudar en projectes solidaris

Imatge de voluntaris lleidatans | LleidaDiari.cat

 

Diversos joves lleidatans participen en accions solidàries a milers de quilòmetres de casa a través de projectes de voluntariat. Això és possible gràcies al programa ERASMUS+_SERVEI VOLUNTARI EUROPEU (SVE), de la Unió Europeu, que dóna suport a un ampli ventall d'activitats en matèria d'ensenyament, formació professional, polítiques de joventut i pràctica de l'esport. L'Ajuntament de Lleida està acreditat per la Comissió Europea com a organització d'enviament, acollida i coordinació de voluntaris, a través del Departament de Joventut que realitza la gestió directa del programa. Des que es gestiona aquest projecte per part de Joventut, l'Ajuntament ha acollit 18 joves de diferents nacionalitats, que han donat suport a diversos projectes municipals.

  

 

Com a entitat d'acollida l'Ajuntament de Lleida ha allotjat recentment dos voluntàries de França i Alemanya –fins aquest estiu-; hi ha una jove de Romania fins a març de 2018 i al setembre arribaran dos nous voluntaris d'Itàlia i Rússia. Com a entitat d'enviament el Departament de Joventut dóna suport als joves perquè realitzin un voluntariat en altres països. En els últims anys, diversos lleidatans i lleidatanes han realitzat un SVE en països europeus, com Eslovènia, Irlanda, Dinamarca, Alemanya, Suècia, Escòcia, Islàndia, Àustria, Itàlia, Bulgària, Kosovo, Regne Unit, Grècia, Malta o República Txeca, entre altres.

 

Aquest estiu finalitzaran els seus voluntariats el Daniel Carnicé, que està a Eslovènia, i l'Anna Solsona, que està a Suècia, que van començar el 2016 i han estat de dotze mesos ajudant en projectes socials. Altres joves inicien els seus voluntariats: l'Hèctor Rodríguez estarà 12 mesos a Dinamarca col·laborant en un projecte per afavorir el creixement personal a través de la natura; Robert Segarra, que anirà deu mesos a la República Txeca per col·laborar en una entitat que fa atenció de lleure per a infants i adolescents; Pedro Tesan ajudarà l'entitat WWV en les accions que fa en parcs naturals en els dotze mesos que estarà a Grècia; Lourdes Pons que fa un voluntariat de dotze mesos a Letònia, en un servei públic que desenvolupen projectes educatius i de lleure per a infants i joves; Joan David Fernàndez i Ismael Pérez, que marxen a Alemanya per un any, a la mateixa entitat, per ajudar en un projecte educatiu d'atenció als infants i adolescents, i Francisco Macias que també va a Alemanya per dotze mesos per col·laborar en una entitat que intervé amb els joves a través d'un projecte esportiu.

 

El SVE afavoreix la seva mobilitat i participació juvenil en activitats transnacionals solidàries al servei de la col·lectivitat dins una varietat de camps: social, mediambiental, cultural, esport, lleure, educatiu, etc. Està adreçat a joves de 17 a 30 anys, que poden realitzar un voluntariat d'entre dos a dotze mesos, en un país diferent del de residència, col·laborant en un projecte d'una entitat sense ànim de lucre. Aquest projecte ofereix múltiples experiències d'aprenentatge no formal i intercultural als joves participants alhora que els permet contribuir al desenvolupament de la comunitat local mitjançant la realització de tasques solidàries.

 

La seva vigència és des del 2014 al 2020 i disposa d'un pressupost global de 14.700 milions d'euros amb l'objectiu de millorar les possibilitats que tenen els joves de trobar feina, d'estudiar, de millorar les seves competències personals, acadèmiques i professionals i alhora permetre'ls una incorporació a la societat d'avui en dia. Així, el servei voluntari europeu (SVE) està cofinançat per la UE i és gratuït per al jove voluntari/a, incloent-hi despeses de viatge, allotjament, manutenció i diners de butxaca.