L’acord entre JxCat i ERC inclou una nova consulta

Imatge de la reunió | CatalunyaDiari.cat

 

L'acord que Junts per Catalunya i ERC han tancat aquesta matinada amb l'objectiu de convèncer la CUP perquè voti a favor de la investidura de Jordi Sànchez, inclou una nova consulta per validar el procés constituent. 

 

Així doncs, i per tal d'aconseguir el suport dels cupaires, han pactat una referència al procés constituent i un multireferèndum per aprovar una futura constitució catalana, que se celebraria al final de la legislatura. 

 

I és cal recordar que aquesta multiconsulta era una de les principals reclamacions dels anticapitalistes per segellar una entesa que fugís del marc autonòmic. El document també estableix que el resultat del procés constituent, obert a la participació ciutadana, sigui la basa d'una futura Constitució catalana. 

Els punts clau del document 

El citat document s'organitza en cinc apartats amb una «apel·lació als pobles del món» de l'Assemblea de Representants de la República de Catalunya. En la introducció, centrada en la jornada del passat 1-O, es fa un recull de «l'esperit de l'1 d'octubre», el referèndum que va visualitzar la mobilització ciutadana en favor de l'estat propi i que va desencadenar la repressió de l'Estat en forma de violència policial.

 

Pel que fa al procés constituent es detalla que les forces signants aspiren a convertir-lo en «un gran debat nacional català sobre el futur del país, que traci el model social, econòmic i institucional».

 

D'altra banda, i en relació a les tres vies d'acció per desplegar l'activitat republicana, Junts per Catalunya i ERC subratllen que l'activitat política tindrà la pota de les institucions —Parlament i Govern de la Generalitat—, de l’Espai Lliure de l’exili —Assemblea de Representants, Consell de la República i presidència del Consell—; i de la ciutadania catalana «apoderada amb l’autoorganització col·lectiva i el procés constituent».

El document també fa esment sobre com ha de ser el procés constituent, on es destaca que «l’Assemblea de Representants per la República, conformada pels càrrecs electes que ella mateixa acordi incorporar, donarà el punt de sortida del procés constituent».

 

Així doncs, i després que Carles Puigdemont hagi fet un pas al costat, el líder de Junts per Catalunya tindrà un paper pel que fa al disseny sobre com hauria de ser la República catalana. «Conjuntament amb el Consell per la República, s’encarregarà de fomentar i impulsar els debats necessaris així com de dotar les eines per a desenvolupar-lo», es descriu al document.