Catalunya Diari

La comissió de seguiment de les Basses continua donant forma al projecte

La comissió de seguiment de les Basses continua donant forma al projecte| Redacció - Fotografia: Miki de Santiago

L’Ajuntament de Lleida avança en la redacció del plec de condicions per a la licitació del Parc d’oci municipal familiar de Les Basses i està previst que passi pel ple del mes de març. Així ho han informat aquest dimarts la tinent d’alcalde i regidora d’Urbanisme, Marta Camps, i el tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Rafel Peris, als participants en la comissió de seguiment de Les Basses, oberta a la participació de representants de grups polítics i entitats ciutadanes.

En el marc de la trobada, s’ha informat als participants de l’acord a què va arribar l’Ajuntament per aconseguir la llicència per dedicar el Parc d’Oci Familiar als Barrufets i del procés que s’ha seguit per presentar el projecte a possibles inversors, treball que continua en marxa. També s’ha donat compte que la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat va comunicar recentment a l’Ajuntament el seu vistiplau, des del punt de vista de Turisme, a la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana del nou sector urbanitzable de les Basses.

En la reunió també s’ha recordat que els terrenys de Les Basses són i continuaran essent de titularitat municipal i l’espai, públic.

ICV i CUP planten la comissió

ICV ha explicat aquest dimarts que considera que aquesta comissió de seguiment és un nou exemple de la falta de transparència i participació democràtica de l'Ajuntament. Per aquest motiu, considera que el projecte del Parc dels Barrufets al parc de les Basses trenca amb el que la ciutadania lleidatana va expressar en el procés participatiu que es va portar a terme (el més gran de la nostra història com a ciutat). També trenca amb allò que es va manifestar des de l'Audiència Pública. Creiem que la ciutadania que va participar i dir la seva es mereixia conèixer el projecte en espais de participació democràtica com la comissió de seguiment, i no com s'ha assabentat. La comissió de seguiment arriba tard, i malament.

Des d'ICV s'ha plantejat a la comissió les següents preguntes i sol·licituds: han demanat poder llegir l'estudi de mercat que es va realitzar a l'estiu per avaluar la viabilitat d'un parc d'oci a les Basses, i la resposta ha estat negativa; han demanar saber si es preveia fer un seguiment i una exigència sobre la política laboral de l'empresa que acabés gestionant el parc, per evitar la creació de llocs de treball precaris i temporals, i cercar la creació de relacions laborals dignes i duradores, i no han rebut resposta; han demanat saber quines clàusules de confidencialitat s'han signat i la resposta ha estat l'atac personal al candidat, Eduard Baches; i han preguntat si es preveia la realització d'una consulta popular per poder decidir el futur de les Basses, i sol han rebut la resposta que per això estan les eleccions del maig.

Per la seva banda, membres de la Candidatura d’Unitat Popular de Lleida també han plantat la comissió després que la Paeria s’hagi negat a dur a terme una consulta sobre el futur del parc. El portaveu de la CUP, Ferran Dalmau, ha explicat que “la Paeria ha fet de la comissió un mecanisme d’informació i no de participació, negant a les lleidatanes i als lleidatans la possibilitat d’expressar la seva opinió sobre la privatització d’aquest espai”. Dalmau considera que l’Ajuntament de Lleida ha plantejat la reunió d’avui com un mer tràmit informatiu, sense voluntat d’escoltar les entitats que hi han anat. El militant de la CUP també denuncia que la Paeria ha ignorat repetidament les conclusions dels dos processos participatius que ja hi ha hagut per valorar aquesta qüestió i ha demanat a l’equip de govern que no signi cap acord ni prengui cap decisió definitiva al respecte, atesa la proximitat d’uns comicis municipals que poden suposar un canvi en les majories al ple, que pugui suposar hipotecar l’acció sobre les Basses al proper govern municipal.

En aquest sentit, la CUP denuncia que la reunió ha fet evident que l’equip de govern i l’oposició continuen entestats amb la idea de privatitzar aquest espai i es neguen a escoltar la voluntat ciutadana. Tant la formació independentista com la resta d’entitats que han participat en la comissió de treball defensen que cal que el parc mantingui els seus usos 100% públics i, per tant, exigeixen la celebració d’una consulta ciutadana que permeti decidir el futur del parc.

Els estudis previs, 84.000 euros
El Comú de Lleida no ha pogut participar a la comissió de seguiment de l'Audiència pública de les Basses, ja que així ho estableix el reglament que regula la participació ciutadana. No obstant, han volgut aportar algunes dades: Els estudis previs per al projecte del parc dels Barrufets a les Basses ja han costat als lleidatans més de 84.000 euros, "i no 50.000 euros, com va l'alcalde Ros al Ple de novembre".Per ser més precisos, es tracta dels tres contractes menors (Contracte menor recerca inversors, Contracte menor orientació urbanística, Contracte menor estudi mercat) i que sumen un total de 47.589,30 euros. A banda de la despesa que l'equip de govern de la Paeria ha reconegut, cal afegir tres pagaments més fets vinculats als estudis previs de les Basses, a través de la Fundació del Paisatge Urbà, tots a l'empresa O PARTNERS, SL. que són 9.000 euros en data 16/07/2012, i dos de 15.000 euros i 6.000 euros en data 20/06/2013.
A això s'ha de sumar encara el darrer pagament directe en concepte les Basses del 10 desembre, també a O PARTNERS per la producció d'un "render conceptual per a la presentació de l'avantprojecte de parc d'oci familiar de les Basses" per valor de 7.260 euros. La suma d'aquests contractes menors amb adjudicació directa és de 84.849,30 euros, "mentre que l'alcalde simplement va reconèixer, al Ple de novembre, una despesa de 50.000 euros".

Comentaris

envia el comentari