Catalunya Diari

La fiscalia es querella contra el pub Fissure de Lleida que va vetar l'entrada a joves amb síndrome de Down

Per un delicte de discriminació arran de la denúncia de l'Associació Down Lleida
Algunes de les persones que dissabte no van poder entrar al pub Fissure de Lleida. | LleidaDiari.cat

La fiscalia ha presentat una querella contra els responsables del pub Fissure de Lleida per un delicte de discriminació arran de la denúncia presentada al jutjat el passat 10 d'abril per l'Associació Down Lleida. El bar, situat al carrer Alfred Perenya de Lleida, va vetar en dues ocasions, concretament la nit de divendres 31 de març i la matinada del dissabte 8 d'abril, l'accés al local a un grup de joves amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals de l'associació. Down Lleida també va denunciar els fets al departament de Benestar Social i l'Agència Catalana de Consum. El ministeri públic ja va obrir diligències per investigar si els responsables del local van cometre un delicte de discriminació. Un mes després, la fiscalia ha decidit querellar-se ara contra el pub perquè considera que s'han vist vulnerats els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Els Mossos d'Esquadra van anar al lloc al moment dels fets i van obrir una acta. 

Els fets van causar una gran polèmica i el local va rebre moltes crítiques a través de les xarxes socials. Segons l'Associació, el local va prendre la decisió de vetar els joves de Down Lleida de forma «conscient i premeditada», ja que en les seves primeres explicacions als mitjans de comunicació va argumentar que la seva presència repercutia negativament en la seva facturació. El dia 31 de març els va negar l'accés amb l'argument que hi havia una festa privada, i el dia 8, abans de tornar-ho a provar, un monitor de l'entitat es va avançar al grup per assegurar-se que no hi hagués cap esdeveniment privat. Ell va poder entrar sense problemes, però quan després ho va intentar amb el grup, els van tornar a vetar l'entrada.


L'enrenou ocasionat l'endemà dels fets va fer que des del pub s'enviés un correu electrònic a l'associació demanant disculpes i afirmant que l'apreciació sobre la baixada de la facturació havia estat errònia. Al dia següent, tal com van explicar des de Down Lleida, el propietari del Fissure es va personar a l'associació per demanar disculpes i oferir-se a reparar el greuge com fos. Malgrat tot, la junta directiva de Down Lleida va decidir presentar la denúncia per «coherència», ja que considera que «ens trobem davant d'un cas flagrant de vulneració dels drets de les persones amb discapacitat, en concret del dret a la no discriminació recollit a l'article 3.b de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada per Nacions Unides el 2006 i ratificada per l'Estat espanyol el 2008». La Convenció reconeix el dret al lleure de les persones amb discapacitat i en els seus principis generals estableix que els Estats han de prendre totes les mesures perquè «cap persona, organització o empresa privada discrimini per motius de discapacitat».

«No volem que els tanquin el local ni que els imposin cap multa, només que això no torni a passar i que els propietaris del local es disculpin no davant nostre, sinó davant dels joves als quals no van deixar entrar», va assegurar la presidenta de Down Lleida i de Down Catalunya, Pilar Sanjuán. Arran dels fets, Down Catalunya va expressar el seu suport a la denúncia i la seva condemna més enèrgica a aquest tracte discriminatori i va recordar que no és el primer cop que succeeix un fet d'aquestes característiques. El març de 2013 una discoteca de Sabadell ja va impedir l'accés a un grup de joves d'Andi-Down Sabadell. En aquella ocasió l'amo del local va al·legar que ho feia pel bé dels joves, perquè pensava que aquell ambient no els convenia. L'entitat també va portar els fets davant la fiscalia, i l'assumpte va acabar amb una mediació amb les costes assumides íntegrament per la discoteca. L'empresa d'oci nocturn va demanar disculpes públiques i l'entitat va desistir de prosseguir amb l'acció judicial.Comentaris

envia el comentari