La Fundación Vicente Ferrer visita la Universitat de Lleida

La Fundación Vicente Ferrer visita la Universitat de Lleida| Redacció – Fotografia: Fundación Vicente Ferrer

 

La Fundación Vicente Ferrer (FVF) ha programat pel proper dilluns, dia 27 d'octubre, un acte a la Universitat de Lleida per explicar les iniciatives de l'organització per apoderar la població més vulnerable de l'Índia. El fill del seu fundador, Moncho Ferrer, serà l'encarregat d'explicar els principals desafiaments de l'entitat.

Moncho Ferrer es reunirà amb els socis i col·laboradors de la FVF, més de 1.400 a la província de Lleida, per explicar les iniciatives posades en marxa per l’organització per a eradicar la pobresa extrema i dotar a la població més vulnerable de l’Índia de les eines necessàries per al seu apoderament. En aquest sentit, per a la FVF és prioritària l’educació i el suport a la emprenedoria a tota a població i molt especialment a les dones, el col·lectiu més sotmès a aquestes desigualtats. La seva visita servirà per analitzar l’actual situació de l’Índia i fer un balanç dels primers 100 dies de govern del primer ministre Narendra Modi i valorar com estan evolucionat les polítiques que ha aplicat en relació a la pobresa, la violència sexual i la discriminació de castes. 
 
La FVF atén a tres milions de persones en un total de 3.148 pobles del sud de l’Índia. L’objectiu principal és eradicar la pobresa extrema, l’analfabetisme, les malalties i la desigualtat d’oportunitats. 
 
Bretxa econòmica i social
L’Índia és una nació contradictòria en la que la bretxa entre rics i pobres, entre l’avantguarda tecnològica i l’endarreriment social més radical conviuen com a cap altre país. Considerada una potencia mundial, està entre els cinc països BRICS amb major creixement del seu PIB, junt a Brasil, Rússia, Xina i Sud-àfrica. Però per altre banda, el 40% de la població (400 milions de persones) està en risc d’exclusió i, d’elles, el 50% pertany a les considerades castes inferiors o tribals. 
 
Per a la Fundació, l’educació és l’element clau per aconseguir una societat igualitària. Després de 45 anys de treball al sud de l’Índia amb una població marginada socialment, ha aconseguit que hi hagi tota una generació d’universitaris amb feines estables. També impulsem l’esport des de l’infància com a part de la formació, especialment entre persones amb discapacitat que participen en campionats internacionals. 
 
Entre els països en el que néixer dona és més perillós
La meitat de les dones indies estan en risc d’exclusió i més de 175 milions són analfabetes. L’avortament selectiu ha impedit el naixement de 10 milions de nenes als últims 20 anys i cada hora mor una dona per causes vinculades a la dot. El 70% són 
maltractades pel seu marit. Cada 20 minuts es produeix una agressió sexual i, en molts casos, queda impune degut a l’arrelament d’una societat masclista o a la complicitat entre alguns membres de les autoritats i els delinqüents. És, segons l’ONU, el quarts país on néixer dona és més perillós, després d’Afganistan, República Democràtica del Congo i Pakistan. 
 
La FVF ha desenvolupat diversos programes per apoderar a les dones de l’Índia rural, possibilitant l’accés a l’educació secundària i universitària i oferint assessorament per a que denunciïn els abusos. També ha posat en marxa un programa 'De Mujer a Mujer', per a que puguin emprendre negocis amb el suport de les dones d’aquí.  
 
El 25% de les persones desnodrides del món viuen a l’Índia (270 milions). La meitat dels nens pateixen retards en el creixement a causa de la mala alimentació. Molts moren per causes tan evitables com l’higiene de l’aigua.