Catalunya Diari

La Generalitat prepara una taxa anual per eliminar els peatges

La proposta consistiria en una tarifa plana d'«entre 40 i 110 euros anuals»

La proposta consistiria en una tarifa plana d'«entre 40 i 110 euros anuals». | AP-7

La Generalitat preveu acabar amb els peatges que hi ha a les autopistes catalanes. Segons apunta 'La Vanguardia', el govern vol implantar la vinyeta, un sistema que permet l'ús il·limitat de tota la xarxa viària amb el previ pagament d'una quantitat determinada. La taxa l'haurien de pagar tots els vehicles que estiguin matriculats, circulin o no per vies amb peatges. L'import que s'hauria d'abonar encara no està definit però el conseller de Territori, Josep Rull, indica que consistiria en una tarifa plana d'«entre 40 i 110 euros anuals». Aquest sistema ja està en funcionament en altres països europeus com ara Àustria, un país en el qual els vehicles paguen 85 euros cada any.

En el cas de Catalunya, s'haurien de pagar uns 75 euros, segons apunta 'La Vanguardia', per tal que les barreres del peatge desapareguin. En el cas dels turistes, aquests podran adquirir una vinyeta diària, setmanal o mensual, i pel que fa als transportistes, el preu seria una mica més elevat. El secretari d'Infraestructures, Ricard Font, explica que es vol «passar a un model unitari pensat en la seva globalitat». La vinyeta seria la solució al problema dels peatge ja que en el propers anys s'acaben les concessions d'algunes autopistes com l'AP-7 entre Tarragona i València i entre La Jonquera i Tarragona, i l'AP-2, entre d'altres.

L'únic peatge que es mantindrà a Catalunya serà el del túnel de Vallvidrera, convertint-se en un «peatge de congestió» per controlar l'accés de vehicles privats a Barcelona. Els diners recaptats amb aquest nou sistema es repartiran entre els titulars de les vies per tal que les empreses segueixin cobrant la seva part corresponent i, d'aquesta manera, els diners invertits per la Generalitat en peatges es podran invertir en la millora del transport públic, segons ha assegurat Josep Rull.


Comentaris

envia el comentari