Catalunya Diari

La Guàrdia Civil deté catorze persones a Lleida, Saragossa i Osca acusades d'engreix il·legal de vedells

La Guàrdia Civil deté catorze persones a Lleida, Saragossa i Osca acusades d'engreix il·legal de vedells| Text i fotos: ACN

 

La Guàrdia Civil ha detingut, en el marc de l'Operació Pakitos, catorze persones a Lleida, Saragossa i Osca acusades d'engreix il·legal de vedells. Són deu homes i quatre dones d'entre 43 i 73 anys, un d'ells ramader, veí de Lleida, detingut a mitjans de 2016, gràcies a la col·laboració amb els Mossos d'Esquadra. 

A tots ells se'ls investiga per delictes continuats contra la salut pública, falsificació documental i pertinença a grup criminal organitzat. La Guàrdia Civil ha recollit des de finals de 2014 més de 150 mostres de bestiar boví de trenta explotacions ramaderes i escorxadors. Les anàlisis de les mostres de pinso, carn i orina van donar resultats, segons la Guàrdia Civil, "molt per sobre" del màxim permès de residus en cortico-esteroides i Beta Antagonistas, productes que podrien ser nocius per la salut en dosis altes. Amb l'administració d'aquestes substàncies s'aconseguia un sobrepès d'entre quaranta i seixanta quilos per animal, la qual cosa permetia obtenir un benefici extra per animal ja que el preu de la carn és d'uns cinc euros per quilo. S'estima que l'any 2015 es van vendre més de 1.300.000 quilos de carn presumptament engreixada il·legalment.
 
A finals de l'any 2014 el Seprona de la Guàrdia Civil d'Osca va tenir coneixement de presumptes pràctiques d'engreix il·legal de bestiar boví en granges de les comarques de la Llitera i el Baix Cinca i va iniciar una investigació. Es va lliurar la informació obtinguda al Jutjat d'Instrucció número 1 de Montsó (Osca), després de constatar que s'estaven presumptament administrant productes il·legals de creixement i substàncies prohibides per l'engreix dels animals en diverses explotacions i granges d'Osca i Saragossa i que després es sacrificaven aquests vedells a escorxadors de l'Aragó i Catalunya. 
 
Les primeres detencions es van fer el mes de setembre de 2015. La Guàrdia Civil va detenir dos ramades a Osca com a presumptes integrants de la xarxa. A partir d'aquí es van investigar més escorxadors, ramaders, empresaris i veterinaris que sospitaven formaven part d'una suposada xarxa de distribució i administració de substàncies prohibides d'engreix animal i posterior exportació. Segons la Guàrdia Civil, el grup criminal exportava més d'un 90% de la carn i menys d'un 10% retornava a l'Estat on es venia a través de productes manufacturats.
 
Els departaments de Ramaderia dels territoris afectats van immobilitzar les explotacions afectades per evitar la distribució de carn dels animals engreixats il·legalment i al mes de juny, el Seprona va detenir la resta dels presumptes integrants de l'organització involucrats. L'operació continua oberta, principalment a Osca, Saragossa i Lleida, i no es descarten noves detencions. Els investigadors sospiten que els detinguts tenen connexions amb altres països de dins i fora de la Unió Europea. El jutjat de Montsó va ordenar la llibertat amb càrrecs pels detinguts. 


Comentaris

envia el comentari