Catalunya Diari

La llum torna a pujar a l'abril després d'un descens en els dos últims mesos

Al febrer s'havia registrat el primer descens en la factura des del mes de maig del 2016

La llum torna a pujar a l'abril | CatalunyaDiari.cat

El rebut mitjà d'electricitat s'ha encarit un 0,5% a l'abril respecte el març, de manera que torna a repuntar lleugerament després del descens registrat els dos últims mesos, segons dades recollides a partir del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). En concret, la factura mitjana per a un consumidor domèstic va ser de 63,74 euros a l'abril. D'aquest import, 14,39 euros corresponen al terme fix, 35,73 euros al consum, 2,56 euros a l'impost d'electricitat i 11,06 euros a l'IVA. Per fer un càlcul homogeni s'han pres els 30 últims dies de març per al seu contrast amb el nombre equivalent de dies d'abril.

Aquest rebut de la llum correspon a un consumidor mitjà similar a l'utilitzat pel Ministeri d'Indústria als seus càlculs, amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts l'hora (kWh), pròpia d'una família amb dos fills. D'aquesta manera, el rebut de la llum torna a repuntar lleugerament després dels descensos que havia registrat al llarg dels dos últims mesos, que deixaven enrere l'episodi alcista de gener i nou mesos seguits de pujades. Al febrer s'havia registrat el primer descens mensual en la factura de la llum des de maig del 2016, després d'haver encadenat nou mesos consecutius d'alces.

Des de maig de l'any passat el rebut de la llum havia entrat en una espiral alcista, després d'una arrencada del 2016 amb importants caigudes  els mesos de gener (10,6%), febrer (6,5%), març (0, 4%) i abril (3,1%). Aquesta espiral alcista va tenir el seu punt àlgid al gener, quan la pujada de la demanda per l'onada de fred de la segona quinzena del mes, unit a altres factors com l'exportació a França per la no disponibilitat nuclear o la reducció en les aportacions de l'aigua, va portar a marcar, un darrere l'altre, els registres més elevats en el mercat majorista d'electricitat des del mes de desembre del 2013.


Comentaris

envia el comentari