Catalunya Diari

La marca Tàrrega irradia cultura

La marca Tàrrega irradia cultura| Rosa Maria Perelló

 La internacionalització de la marca Tàrrega que ens aporta la potent caixa de ressonància que és la Fira de Teatre al Carrer no és pas cap entelèquia. És una realitat palpable i creixent, materialitzada a través de convenis de coproducció amb altres països i certàmens, l’intercanvi d’idees entre creadors o l’aprofitament comú de sinèrgies. Com és el cas del Focus Nòrdic, programa d’acció conjunta de FiraTàrrega amb el nord d’Europa per potenciar les arts escèniques. I és en aquest marc que una delegació de l’Ajuntament i FiraTàrrega vàrem viatjar fa uns dies a Estocolm, convidats pel Festival de la Cultura de la capital sueca. Allà, lluny de casa, tinguérem el plaer de constatar que FiraTàrrega és prou coneguda entre artistes i programadors. La nostra estada, però, se centrà sobretot en la visita a Subtopia, centre de creació artística habilitat en una antiga fàbrica. Us sona?
 
Cal Trepat, equipament viu
Doncs sí. Els paral•lelismes amb el nostre Cal Trepat són prou evidents. Dues infraestructures en desús reconvertides en pol cultural i empresarial d’utilitat pública. Al complex targarí ja tenim en marxa el Museu de la Mecanització Agrària J. Trepat i molt aviat obrirà les portes el viver d’empreses. Però l’Equip de Govern ja afegí des del moment de la inauguració del museu que Cal Trepat ha de ser més, molt més. Ha d’esdevenir un equipament viu, polivalent i innovador, més enllà d’un mer continent expositiu. El passat, el present i el futur s’hi han de donar la mà. El centre de creació teatral, tan anhelat a Tàrrega, seria una magnífica pedra angular per impulsar Cal Trepat. Tenim l’espai, el substrat de FiraTàrrega i el finançament en camí, mitjançant l’1% Cultural del Canal Segarra-Garrigues, xifrat en 2 milions d’euros. 
 
Un Territori Creatiu per descobrir
El projecte Subtopia d’Estocolm és un bon referent per implantar a la nostra ciutat. I Subtopia dóna fruits, com el muntatge de circ Bring the ice, coproduït amb FiraTàrrega i que podrem veure a la plaça dels Àlbers dins la programació de l’apassionant Territori Creatiu que explorarem a la nostra ciutat del 6 al 9 de setembre. FiraTàrrega fa front als durs temps de la crisi i aguanta el tipus, congregant una setantena de companyies entre el cartell oficial i els espais d’empresa, les quals sumaran més de 250 representacions en quatre jornades. El pressupost del certamen s’ha reduït un 7%, és cert, en consonància amb les retallades de les aportacions d’altres administracions, però la programació manté el seu imant. Des de l’Ajuntament, amb l’eficaç equip d’organització al capdavant, vetllem perquè FiraTàrrega continuï en primera posició dels festivals de teatre europeus, amb la renda cultural que genera i –ara més que mai- l’impacte econòmic que suposa per al territori.
 
Atmosfera cultural
FiraTàrrega arribarà com de costum al tram final de l’estiu, moment per fer balanç de la nodrida agenda cultural de què hem gaudit a la capital de l’Urgell els últims mesos. El calendari de festivals ha recobrat força després de reajustar les subvencions (l’Equip de Govern agraeix l’esforç personal invertit per les entitats impulsores); les diverses propostes cinematogràfiques, musicals i escèniques s’han omplert de públic; i la ciutat ha traspuat una excel•lent atmosfera de gresol cultural i de convivència. En tot plegat, els artistes de casa hi han tingut molt a veure. Renunciant als pressupostos milionaris, tant l’Ajuntament com les entitats (i els locals d’oci privats) hem negociat catxés assequibles amb gent del país, on afortunadament hi ha molt on triar, i de qualitat. 
 
Clips enregistrats a Tàrrega
És en aquest sentit que en nom de l’Ajuntament de Tàrrega voldria agrair també el gest dels grups locals Naraina i La Terrasseta de Preixens d’enregistrar els seus darrers clips als carrers i places de la nostra ciutat. Són treballs audiovisuals molt ben produïts, realitzats també per professionals autòctons i que es tradueixen en múltiples visionats a YouTube, constituint una fèrtil promoció de Tàrrega i el seu patrimoni humà. De veritat, moltes gràcies. I bona FiraTàrrega 2012!
 
Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega


Comentaris

envia el comentari