Catalunya Diari

La música de banda i les comparses prenen el protagonisme de la 22a edició de la Festa de Moros i Cristians

El certamen popular, que tindrà lloc els dies 20 i 21 de maig, comptarà amb la participació d'uns 700 festers i festeres

Imatge de la presentació de la Festa de Moros i Cristians | LleidaDiari.cat

La Festa de Moros i Cristians de Lleida encara la recta final dels preparatius per a la gran cita d'aquest cap de setmana. La música de banda i les comparses prenen el protagonisme d'aquesta 22a edició que se celebrarà els dies 20 i 21 de maig amb la participació d'uns 700 festers i festeres que ompliran els carrers de la ciutat amb aquesta recreació medieval. La tinent d'alcalde i regidora de les Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l'Educació i els Esports, Montse Parra, ha assistit a la presentació de l'esdeveniment a la seu de l'Associació de Moros i Cristians de Lleida, acompanyada del president de l'entitat, Josep Lluís Gázquez, i dels abanderats Emilio Sanz i Antoni Pomés. Parra ha destacat «la gran tasca que es duu a terme des de l'organització de la Festa de Moros i Cristians» i ha afegit que aquesta «s'ha consolidat i responsabilitzat de totes aquelles activitats que ha generat com a resultat de la gran cohesió i el sentiment de pertinença que hi ha dins de l'associació». En aquest sentit, el president de l'associació, Josep Lluís Gázquez ha agraït la implicació i el suport de l'Ajuntament de Lleida, així com de les altres entitats associades perquè aquesta festa es pugui continuar celebrant any rere any.

La Festa de Moros i Cristians és un dels esdeveniments populars més representatius del patrimoni cultural lleidatà i per a l'edició d'aquest any presenta algunes novetats. Entre elles destaca que hi haurà fins a sis comparses, una més que l'any passat, i cadascuna d'elles acompanyada per la seva banda musical amb la inclusió de la Banda de la Unió Musical Senienca. Així mateix el dissabte al matí els seguicis sortiran des de diferents punts de la ciutat amb arribada a la plaça de la Paeria. La 22a edició de la Festa de Moros i Cristians també comptarà amb les tradicionals danses i lluites medievals que aquest any protagonitzen els mateixos membres de l'associació, i per la seva part, la periodista de Catalunya Ràdio, Roser Perera, s'ha encarregat d'elaborar el text de les ambaixades d'aquest any. 

L'inici de les activitats festives donaran el tret de sortida el dissabte al matí amb el 3r vermut medieval, a partir de les 12 hores. Així, la primera de les disputes entre els moros i els cristians es trasllada a la tarda on a partir de les 19:30 hores les tropes del bàndol moro arribaran a la plaça de la Paeria i demanaran la rendició de les tropes cristianes. Després que es produeixi una batalla dialèctica entre els dos bàndols, els Cristians refusaran l'oferta dels moros i posposaran l'enfrontament fins l'endemà.

Cartell de la Festa de Moros i Cristians de Lleida 2017 | LleidaDiari.cat

 

No serà fins al diumenge quan produirà la cita més esperada pels festers i festeres amb l'entrada infantil i la desfilada de les comparses Mores i Cristianes a partir de les 12 hores, amb un itinerari que recorrerà el carrer Cavallers, passant pel carrer Major i amb arribada a la plaça Sant Joan. L'espai acollirà la tradicional Presentació de Bandes de Música i Concurs de Bandes, que aquest any comptarà amb Ilerband, Banda Simfònica Unió Musical de Lleida, Banda Municipal de Música Ciudad de Fraga, Banda de la Unió Musical Senienca. Banda de Música Ciutat de Benicarló i Unió Musical San Diego de Lloc Nou d'en Fenollet.

A partir de les 18:30 hores les comparses agafen tot el protagonisme amb l'Entrada de Gala, amb concentració a la Porta del Lleó de la Seu Vella. Des d'aquest punt, el seguici recorrerà el carrer Cavallers, av. Blondel i av. Madrid i amb arribada a la plaça de la Paeria. L'acte de fi de festa tindrà lloc un any més, al Pont Llevadís de la Seu Vella on es farà la recreació de la batalla entre les tropes Mores i els Cristians, amb victòria dels Moros i un castell de focs que conclouran els actes de la festa d'enguany. Per altra banda, tots aquells que ho desitgin, podran llogar cadires en les zones habilitades fent reserva prèvia a l'Oficina de Turisme de Lleida.

Cal destacar que el passat 7 de maig, el filòsof i diputat, Josep Maria Forné va fer la lectura del pregó de la Festa de Moros i Cristians a l'Auditori Municipal Enric Granados acompanyat de diferents representants dels grups municipals. Les activitats que s'inclouen dins del programa d'aquest cap de setmana les organitza l'Associació de la festa de Moros i Cristians de Lleida i ha comptat amb el suport de la Paeria, a més de la Diputació de Lleida, la Delegació de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, el Consorci del Turó de la Seu Vella, entre altres empreses, persones i entitats.


Comentaris

envia el comentari