Catalunya Diari

La Paeria congelarà tots els impostos i taxes municipals per l’exercici pressupostari de 2014

La Paeria congelarà tots els impostos i taxes municipals per l’exercici pressupostari de 2014| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida"En temps difícils, garantim el funcionament de la ciutat i la preparem per encarar el futur", ha assenyalat el paer en cap, qui ha remarcat també que polítiques econòmiques com aquesta demostren un gran exercici d’eficiència, eficàcia i austeritat per part de l’Ajuntament de Lleida. I és que, segons Ros, "la nostra principal tasca és la d’assegurar el progrés, mantenir la cohesió social i posar el màxim nombre de mitjans al nostre abast per sortir reforçats i sense exclusions de la situació econòmica actual".

Pel que fa a educació, una de les prioritats municipals, l’alcalde ha remarcat "el manteniment dels serveis educatius malgrat les retallades, especialment les provinents de la Generalitat, i la qualitat de l’ensenyament públic". En aquest sentit, cal remarcar que a partir del proper curs es podrà gaudir de més flexibilitat i amplitud horària a les escoles bressol municipals, i que la Paeria està treballant en la nova titulació oficial de formació professional superior en Arts Escèniques i el Grau Superior del Conservatori de Música. El paer en cap també ha destacat l’impuls a la Formació Professional amb la formació dual i en alternança, l’increment de les titulacions, la internacionalització dels estudis i l’impuls de la Fira, el Viver i el Consell de la FP.

El compromís municipal amb l’esport, estretament lligat amb la política educativa, és clarament manifest. Lleida ha fet sempre una clara i decidida aposta per l’esport de base. Aquest fet, unit a l’excel·lent temporada que han realitzat els diferents equips esportius professionals de la ciutat i la bona gestió del món de l’esport a Lleida, ha portat a la Paeria a l’elaboració del Pla Director de l’Esport que, sobre la base de la objectivitat, determinarà els ajuts a destinar als clubs i als esportistes lleidatans, entre d’altres objectius com la contribució de l’esport a l’educació, la igualtat i la transmissió de valors, entre altres.

Pel que fa a la promoció econòmica i l’ocupació, l’altra de les prioritats municipals, la Paeria segueix apostant, ara més que mai, per la promoció econòmica i el suport als emprenedors. Ros ha explicat que la millor política social que es pot portar a terme és la d’ajudar a crear ocupació. En aquest sentit s’ha destacat el Parc Científic com a un agent actiu de generació d’ocupació, que dóna feina a prop de 1.400 persones. La Paeria també continua estimulant l’ocupació i l’emprenedoria a través d’altres polítiques actives d’ocupació, com per exemple el Pla local d’ocupació, formació i emprenedoria juvenil – Pla oQ’pt-, la més destacada del darrer període. Des de la seva posada en funcionament el passat mes de setembre, ha creat uns 171 llocs de treball. Altres polítiques de foment de l’ocupació i el suport a l’emprenedoria són els diversos vivers d’empreses existents, els múltiples ajuts als emprenedors, l’aposta per la formació professional i la important tasca de l’IMO en matèria d’ocupació i formació, entre altres.

Per la seva banda, el cap de l’oposició, Joan Ramon Zaballos, ha centrat el seu discurs en la necessitat de seguir fomentant l’emprenedoria i la creació de llocs de treball per disminuir l’índex d’atur a Lleida. El portaveu del Partit Popular, Joan Vilella, ha criticat la lentitud amb que s’està elaborant la candidatura del Turó de la Seu Vella com a Patrimoni de la Humanitat i, també ha assenyalat el dèficit de superfícies comercials a Lleida. Finalment, la portaveu socialista Marta Camps ha remarcat els grans avenços en matèria d’habitatge a Lleida, amb la creació de l’oficina municipal per atendre persones amb problemes de pagament de la hipoteca i del lloguer, i l’aposta de la Paeria per revitalitzar el Centre Històric de Lleida.

Aprovades set propostes de resolució
En el ple extraordinari sobre l’Estat de la Ciutat s’han proposat 14 propostes de resolució (6 el PP, 5 CiU i 3 el PSC), de les quals se n’han aprovat 7. Són les següents:
1. Proposta de resolució contra l’atur a la ciutat de Lleida. En aquesta proposta s’insta les administracions públiques i els agents públics i privats que participen en l’activitat econòmica i el foment de l’ocupació a la ciutat a coordinar esforços i col·laborar en totes les iniciatives per a la creació i manteniment de llocs de treball amb especial atenció a la gestió i la informació per la ciutadania. Es demana també prioritzar la creació de llocs de treball per mitjà de foment d’accions públic-privades.

2. Proposta de resolució Projecte educatiu de ciutat. En aquesta proposta es demana que l’Ajuntament elabori un Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) d’acord amb el compromís adoptat en la Carta Municipal per a l’Educació de Lleida, aprovada l’any 1998. La proposta estableix que cal complementar l’oferta d’activitats educatives de la ciutat per mitjà de reforç escolar i activitats complementàries, reforç escolar durant l’estiu i donar suport al Pla d’impuls de la lectura del Departament d’Ensenyament.

3. Proposta de resolució per prioritzar en els projectes d’urbanització les actuacions necessàries per garantir l’accessibilitat dels vianants d’acord amb el Pla d’Accessibilitat vigent i el Pla de Mobilitat Urbana.

4. Proposta de resolució on s’ estableix el compromís que l’Ajuntament de Lleida, juntament amb la Generalitat de Catalunya, continuaran impulsant l’elaboració del dossier i la documentació necessària per donar fermesa a la candidatura del Conjunt Monumental del Turó de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial. L’Ajuntament insta al Consorci del Turó a fixar un calendari per a la redacció del dossier de la candidatura.

5. Proposta de resolució sobre laurgència d’establir polítiques per al foment de l’ocupació, on s’insta als governs central i autonòmic a reactivar els plans d’ocupació d’acord amb l’administració local i a incentivar, de manera efectiva i objectiva totes les polítiques per al foment de l’ocupació que siguin necessàries i que, prioritàriament, vagin dirigides a la ciutadania jove i aturats de llarga durada. La proposta també inclou, entre d’altres, un pacte entre tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Lleida en favor de les polítiques actives d’ocupació.

6. Proposta de resolució sobre l’elaboració d’una proposta del Pla Director de l’Esport per regular i garantir la pràctica esportiva a la ciutat en tant que l’esport és una eina educativa i transmissora de valors, que contribueix a la millora de la qualitat de vida a la ciutat i ajuda a assolir una ciutadania més activa, més cívica i solidària.

7. Proposta de resolució contra la corrupció i favor de la transparència i de les bones pràctiques en política. En aquesta proposta l’Ajuntament de Lleida condemna enèrgicament els casos de corrupció que afecten negativament totes les persones que treballen dia a dia per millorar la vida dels nostres conciutadans i insta les diferents institucions a prendre les mesures necessàries per eradicar aquestes pràctiques i actuar amb contundència contra les persones que les duguin a terme. En la resolució, entre d’altres aspectes, s’ estableix que l’ajutnament de Lleida fomentarà que aquells moviments socials i entitats sorgides arran de la situació econòmica actual disposin d’espais de participació en els organismes municipals, d’acord amb el reglament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Lleida.


Comentaris

envia el comentari