Catalunya Diari

La Paeria promou que els solars del Centre Històric tinguin activitat mentre no s’hi edifiqui

El projecte, que té com a una de les primeres propostes la creació d’horts urbans en aquests espais
Un dels solars del Centre Històric de Lleida | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Lleida avança en la recuperació del Centre Històric amb diverses actuacions que van dirigides a la millora del paisatge, la mobilitat i la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes. L'alcalde accidental, Fèlix Larrosa, ha visitat aquest matí amb el president de l'AV Jaume I, Jaume Millàs, les actuacions que s'hi estan fent i ha informat sobre el pla pilot que es desenvoluparà en el solar del carrer Boters, que agrupa un espai on s'han enderrocat recentment diversos habitatges. Larrosa ha avançat que es posarà en marxa un projecte d'horts socials, que seran els primers horts urbans que es facin dins la ciutat, ja que els que hi ha fins ara són a la perifèria. Aquesta iniciativa, que es treballa amb l'Associació de Veïns de Jaume I, té un doble vessant, segons ha explicat Larrosa: d'una banda, donar servei a la gent del barri que hi vulgui participar, esdevenint un espai d'oci i de convivència, i de l'altra, l'embelliment d'aquesta zona, donant vida a un solar buit fins que s'hi construeixin habitatges. En aquest sentit, Larrosa, que és regidor de Gestió de l'Hàbitat Urbà i Rural, ha indicat la provisionalitat del projecte, donat que és un espai on l'objectiu principal és edificar-hi pisos en els quals els lleidatans i les lleidatanes se sentin atrets i es traslladin a viure al Centre Històric. 

El solar, d'uns 320 metres quadrats, es revestirà amb unes mitgeres de colors, pavimentació a terra –es plantarà sobre plafons que després es puguin moure-, una tanca que permeti veure des de fora el treball que s'hi genera, etc. L'alcalde accidental ha comentat que s'està acabant de tancar la cessió provisional amb els propietaris per aplicar una gestió pública de l'espai, amb la previsió que a l'octubre es tiri endavant. Aquest projecte d'hort urbà és una proposta inclosa dins la Fundació Lleida 21, que vol avançar amb els horts urbans. Igualment, s'emmarca dins de les noves àrees d'innovació social previstes al Centre Històric, que alhora formen part del Pla Horitzó 2018 del Centre Històric. Per tant, a través de la Fundació Lleida 21 es farà un programa d'acompanyament amb l'Associació de Veïns, per assessorar i fer el seguiment amb les persones interessades en participar d'aquests horts urbans.

 

L'alcalde accidental ha incidit en què «és tan important l'actuació en inversions com la gestió adequada de l'espai». Per això, ha remarcat que l'objectiu és la construcció d'habitatges –una operació que seria majoritàriament privada amb participació de la Paeria-, però que mentrestant s'utilitza aquesta fórmula per gestionar un solar perquè els veïns i les veïnes el puguin gaudir. El Pla Horitzó 2018 del Centre Històric segueix el seu ritme amb diverses actuacions de millora de l'espai, públic i privat, amb sistemes de cooperació i participació. Entre altres, aquest dijous s'han visitat els treballs que s'han fet a Pere de Coma, la millora en la mobilitat entre els carrers Múrcia i Tallada amb un pas elevat, etc.

 

Les àrees d'innovació social que la Paeria vol tirar endavant al Centre Històric es concreten en sis espais: la plaça del Dipòsit – carrer Assalt; Ereta – Galera – Alsamora; Companyia - Gairoles; Múrcia - Boters, -Veguer de Carcassona - Jaume I, Veguer de Carcassona- Múrcia – Tallada - Boters i Cavallers -Gramàtics La Suda. L'actuació global al barri incorpora també millores en la mobilitat.Comentaris

envia el comentari