Catalunya Diari

La Paeria reforça l’atenció social de les persones vulnerables amb l’activació del Pla Iglú

La Paeria reforça l’atenció social de les persones vulnerables amb l’activació del Pla Iglú| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

L’Ajuntament de Lleida ha activat el Pla Iglú 2014-2015, amb l’objectiu de prevenir les conseqüències que les baixes temperatures que es registren durant els mesos d’hivern pugui tenir en la població més vulnerable. El Pla Iglú, que es va posar en marxa el 24 de novembre, és un programa social de la Paeria que realitzen conjuntament les Regidories de Benestar Social, Seguretat Ciutadana, Guàrdia Urbana i Protecció Civil, amb la participació de la Fundació Jericó i els voluntaris de Creu Roja.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, juntament amb la tinenta d’alcalde i regidora de Benestar Social, Montse Mínguez, la tinenta d’alcalde i regidora de Seguretat Ciutadana, Sara Mestres, i el tinent d’alcalde i regidor del Centre Històric, Fèlix Larrosa i del Mossèn Joan Mora, en representació de la Fundació Jericó, han presentat aquest dimarts els detalls d’aquest projecte que ofereix totes els recursos necessaris a les persones que puguin patir situacions de necessitat a causa del fred i que s’ofereix a l’Hostal Jericó, el servei municipal d'allotjament municipal d'emergència-alberg. La gestió d’aquest equipament corre a càrrec des del passat mes de juliol i a través d’un contracte de serveis amb la Paeria, de la Fundació d’Atenció a Persones Desprotegides de la Ciutat de Lleida, la Fundació Jericó.
 
El paer en cap ha explicat que “la tasca que es realitza al servei d'allotjament municipal, l’Hostal Jericó, se centra en l’allotjament per mitjà de l'atenció social però també en l’acompanyament, la inserció i la recuperació física i moral de les persones, aplicant els valors cristians”.  Mossèn Joan Mora, per la seva banda,  ha remarcat que el projecte va més enllà de l'allotjament: “El projecte té la voluntat d’oferir una acollida més solidària, humana i tendra a totes les persones que s’allotgen en aquest equipament”. A més a més, Mossèn Mora ha explicat que s’està estudiant una possible ampliació de les instal·lacions per dedicar-les a activitats d’acolliment i formació. 
 
El Pla Iglú consta principalment de dues actuacions coordinades que són l’allotjament hivernal d’urgència i la recerca activa de persones que dormen al carrer. L’allotjament hivernal d’urgència, gestionat per la Regidoria de Benestar Social de la Paeria, permet a les persones que resten al carrer anar directament a l’allotjament a l’hora que aquest s’obre i durant tota la nit, independentment de que en aquell moment la temperatura no sigui prou baixa com per activar la recerca al carrer que promou el Pla Iglú. El nombre de places disponibles de l’Hostal Jericó és de 112, distribuïdes en 51 habitacions de diferent capacitat. D’altra banda, quan les temperatures baixen per sota dels zero graus, o bé quan les condicions climàtiques siguin adverses i puguin representar risc per a la salut de les persones tot i no assolir els 0º, la Guàrdia Urbana inicia la recerca de persones que pernocten al carrer i informa de la possibilitat d’allotjar-se.
 
Els recursos humans destinats al projecte són quatre professionals de l’àmbit social de la Paeria, tres voluntaris de la Creu Roja, quatre professionals i uns 10 voluntaris de la Fundació Jericó.
 
La durada del Pla Iglú està prevista que sigui fins al proper mes d’abril de 2015, sempre i quan les temperatures nocturnes no baixin dels zero graus i es perllongui la temperatura hivernal. Així doncs, les dates d’inici i finalització són orientatives i estan determinades per l’arribada i permanència del fred.
 
Unes 506 persones diferents van utilitzar els serveis que ofereix el Pla Iglú durant la passada campanya 2013-2014. Des de l’activació del pla, el passat 24 de novembre, s’hi han allotjat una mitjana de 45 persones diàries. L’Hostal Jericó ofereix el servei municipal d’allotjament d’emergència-alberg durant tot l’any.


Comentaris

envia el comentari