Catalunya Diari

La Paeria rep 9 ofertes per al nou contracte d’enllumenat que renovarà el 62% dels punts de llum de la ciutat

La Paeria rep 9 ofertes per al nou contracte d’enllumenat que renovarà el 62% dels punts de llum de la ciutat| Redacció - Fotografia: Laura Biela

 Segons ha explicat la primera tinent d’alcalde, Marta Camps, algunes de les 9 ofertes que s’han presentat al concurs són empreses de Lleida que, en molts casos, han format UTE amb grans constructores de l’estat espanyol (UTE Arnó – Eulen; Sice; UTE Ferroser Infraestructuras SA – Indra Sistemas, SA; UTE Elecor, SAU – Ortiz Construcciones y Proyectos, SA; UTE Istem – Elecnor Infraestructuras; Constructora San José, SA; UTE Sece – Acsa Sorigué – Axer Sorigué; UTE Rubatec – MJ Gruas; UTE Citelum – Romero Polo, SA).
 
D’aquesta manera, la Paeria destinarà anualment el mateix pressupost que ara a despesa elèctrica i al manteniment i millora de la xarxa d’enllumenat però establint que l’empresa adjudicatària del contracte avanci el primer any una inversió de 5 milions d’euros en obres per estalvi energètic. Així mateix, Camps ha destacat que es demana una inversió complementària d’1,5 milions d’euros a realitzar en els sis primers anys del contracte (sobre una durada total de 12 anys) destinats a modernitzar les faroles, els quadres, les automatitzacions i tota la xarxa elèctrica. En aquest sentit, i aquesta és la part amb més novetat del contracte, tot l’estalvi del consum elèctric que generi per la renovació d’enllumenat es destinarà a noves inversions a la ciutat, una xifra que es calcula entorn als 700.000 euros anuals. Aquesta quantitat suposa un estalvi del 35% del consum elèctric anual de l’energia que ara consumeix l’Ajuntament de Lleida. 
 
Les inversions complementàries en la xarxa elèctrica que es proposa que es facin en diferents carrers de la ciutat (un total de 17 quilòmetres) de diversos barris com al centre de la ciutat, Pardinyes, Balàfia, Av. del Segre, Mariola, Secà de Sant Pere, Bordeta, Magraners, Vila Montcada o polígon El Segre. Aquest import suposa el mateix que el que porta destinant l’Ajuntament de Lleida a manteniment, millores i consum elèctric.
 
La renovació i millora del 62% dels punts de llum existents a la ciutat suposa el canvi de 14.288 punts dels 23.000 que hi ha a la ciutat, dels quals 3.500 mínim seran de leds, amb la qual cosa s’aconsegueix generalitzar l’ús de la llum blanca que ofereix una millor reproducció cromàtica, més calidesa i, fins i tot, potències més baixes i la millora de l’eficiència energètica.
 
 
Contractació de 20 nous treballadors
Així mateix, el nou contracte generarà ocupació ja que es preveu la contractació de 20 nous treballadors aproximadament, prioritzant la contractació d’aturats o de persones amb discapacitat. L’actual brigada municipal (que actualment té 9 persones) farà tasques de control de la qualitat del servei de la futura concessionària i al manteniment dels edificis municipals, on hi ha un alt potencial d’estalvi.
 
El model de les Empreses de Serveis Energètics, denominades ESE, suposen un canvi en la manera en què es plantegen les inversions necessàries per a l’execució de projectes d’envergadura als municipis aquest nou model, és el que regeix els països europees avançats com ara Alemanya, França o Àustria.
 
Aquest nou contracte, que es preveu adjudicar a la tardor i que es posi en servei a principis del proper any, convertirà la ciutat en la primera capital de província de Catalunya que implanta aquest sistema per a la gestió i inversions en enllumenat públic, destacant entre les seves novetats que tot l’estalvi generat s’aplica a inversions per a la ciutat.


Comentaris

envia el comentari