La Paeria retornarà prop de 91.000 euros als veïns de Ferran el Catòlic 7- Santa Maria de Gardeny i Pius XII en concepte de l’IBI

La Paeria retornarà prop de 91.000 euros als veïns de Ferran el Catòlic 7- Santa Maria de Gardeny i Pius XII en concepte de l’IBI| Redacció – Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

L’Ajuntament de Lleida retornarà prop de 91.000 euros als veïns de Ferran El Catòlic 7- Santa Maria de Gardeny i Pius XII en concepte de l’IBI de l’any 2014 i anteriors que van pagar de més. Els rebuts de l’IBI es calculen a partir de la base de valoració, que és competència del cadastre, i sobre la que s’aplica el tipus impositiu que fixa l’Ajuntament.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora d’Economia i Hisenda, Montse Mínguez, s’ha reunit aquest dijous amb els veïns afectats i els ha informat que la Paeria, “un cop que el cadastre ha revisat les valoracions, ha posat en marxa immediatament el mecanisme per retornar al conjunt de veïns afectats l’import de l’IBI que van pagar de més”. 
 
Els habitatges de protecció oficial (HPO) poden acollir-se, a efectes d’IBI, al que es denomina un valor administratiu, que normalment és més baix que el valor cadastral, mentre dura el període de protecció oficial, que és entre 20 i 25 anys. Cal destacar que l’aplicació d’aquests valors administratius no és automàtica, sinó que es fa a petició dels titulars dels pisos. En el cas dels habitatges de Ferran El Catòlic, per part del Cadastre, es va consignar erròniament la data de finalització del període de Protecció Oficial fixant l’any 2013 enlloc de la data correcta, que era l’any 2016. Per aquest motiu, els rebuts de 2014 es van calcular prenent com a base un valor que corresponia.
 
Pel que fa als habitatges de Pius XII, atès que la petició de l’aplicació del valor administratiu per l’HPO no s’havia fet per part dels propietaris dels pisos que s’hi podien acollir – com fixa la normativa- tenint en compte el perjudici econòmic que això ha comportat als afectats, l’Ajuntament de Lleida retornarà els diners que s’haguessin estalviat si haguessin fet aquest tràmit necessari i permetrà la devolució de l’import corresponent als darrers quatre anys, que són els exercicis no prescrits. Entre Pius XII i Ferran el Catòlic, la devolució afecta a 157 veïns. En el cas de Pius XII la devolució serà d'una mitjana aproximada de 160 euros a l'any i en el cas de Ferran el Catòlic, d'uns 300 euros per any.
 
Tant l’alcalde de Lleida com la tinenta d’ alcalde i regidora d’Economia i Hisenda han mostrat la voluntat de resoldre, des del principi, una problemàtica no competència de l’Ajuntament però que ha afectat en el seu tràmit al conjunt de famílies d’aquestes vivendes: “Creiem que amb la solució proporcionada per l’Ajuntament, d’acord amb el Cadastre, s’ha fet justícia. Les administracions estem per defensar els ciutadans. Ens hagués agradat que la solució encara fos més ràpida perquè en temps complicats per a les famílies, despeses afegides i no previstes són molt difícils d’assumir i més si s’ha produït un error. Per això, per part de l’Ajuntament, el retorn dels diners que s’han pagat de més es farà al més aviat possible”.
 
D'altra banda, l’alcalde de Lleida ha demanat que el mateix mecanisme que utilitza el cadastre quan hi ha una revisió cadastral i aplica l’increment de valors escalonadament durant 10 anys, també l’hauria d’aplicar quan puja la valoració per la pèrdua de beneficis per la protecció oficial.