La Seu Vella rep l’aval de la Generalitat per optar a candidata a Patrimoni Mundial de la Unesco

La Seu Vella rep l’aval de la Generalitat per optar a candidata a Patrimoni Mundial de la Unesco| Redacció – Fotografia: Laura Biela

 

La Seu Vella, juntament amb la Portalada de Santa Maria de Ripoll, seran els dos elements monumentals que la Generalitat de Catalunya proposarà per incloure en la llista estatal de candidates a Patrimoni UNESCO. 

Així s’ha acordat en el marc del Consell Assessor de Patrimoni Cultural Català, integrat per professionals de prestigi en diferents àmbits del patrimoni i presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Totes dues han estat valorades positivament pel Consell Assessor de Patrimoni Cultural Català, qui ha posat de relleu l’encert en l’enfoc de les propostes, la qualitat dels dossiers i la bona orientació de les estratègies de declaració.
 
Aquest consell ha valorat molt positivament la candidatura del conjunt monumental lleidatà, especialment els aspectes que fan referència al Turó com a eix d’articulació d’un ampli territori així com els seus valors artístics, històrics i simbòlics. La Generalitat de Catalunya proposarà la candidatura de la Seu Vella per entrar a la llista espanyola de Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 2015.
 
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha manifestat que és un “important pas endavant en la cursa per assolir un reconeixement per al Turó i la seva transcendència històrica única en termes de pau i concòrdia. Aquest suport de la Generalitat és un reconeixement clar al treball dut a terme per elaborar la candidatura i ens anima a continuar treballant per donar a conèixer i difondre tot el valor de la Seu Vella, amb el ferm convenciment que és valedora d’aquest reconeixement internacional”, ha destacat Ros.
 
El director general de Patrimoni, Joan Pluma, li va comunicar dimarts al vespre a l’alcalde la resolució del consell i l l’alcalde va trucar al conseller de Cultura així com al president de la Generalitat, Artur Mas, amb qui va mantenir una conversa i li va agrair ”la valoració positiva del Turó i la seva presentació a la llista estatal de l’any 2015, només un any després de presentar la Candidatura del Turó“. El paer en cap també ha volgut agrair la tasca desenvolupada per la regidoria de Cultura, la Direcció Territorial dels Serveis de Cultura, el director del Consorci del Turó, els tècnics de Cultura de l’Ajuntament i de la Generalitat, els Consells Cívic i Científic del Turó i l’Associació dels Amics de la Seu Vella “en la defensa d’un projecte cabdal per la ciutat de Lleida i per l’impuls i reconeixement del seu principal element patrimonial”.
 
La candidatura ‘El Turó de la Seu Vella de Lleida. Paisatge de la memòria, fita monumental i buit urbà’ va ser registrada oficialment al Departament de Cultura el 10 de febrer de 2014. El Consorci del Turó de la Seu Vella, promotor de la candidatura, té previst l’organització en els propers mesos d’un simposi sobre el conjunt monumental com a articulador del paisatge dels seu entorn per tal d’actualitzar els coneixements sobre el conjunt monumental.
 
El Consell ha valorat molt positivament l’orientació de la candidatura en considerar el Turó de la Seu Vella com element que articula un paisatge amplíssim i que representa la memòria dels barris desapareguts pel fet d’haver-se convertit en espais militars. La candidatura posa en valor el monument i els seus valors artístics, històrics i simbòlics.
 
Procediment per a ser Patrimoni Mundial
El procediment establert per la UNESCO per declarar elements Patrimoni Mundial fixa que cada estat pot presentar només una candidatura per any. Per aquesta raó, el Departament de Cultura va decidir establir un procediment que permetés assegurar una òptima qualitat dels projectes. El 25 de juny de 2013, el Govern de la Generalitat va aprovar el decret que per primera vegada facilitava una orientació normativa per a l’elaboració de les candidatures que optessin a Patrimoni mundial de la UNESCO (Decret 186/2013 de 25 de juny, de procediment d’elaboració de candidatures de béns del patrimoni cultural català per a la seva inscripció en la Llista del patrimoni mundial). L’articulat del Decret i tota la normativa està acordada amb la de l’Estat i la d’UNESCO.
 
Un cop aquest dimecres s’han determinat les candidatures que Catalunya presentarà en els propers dos anys, les propostes s’enviaran al Ministeri de Cultura per a la seva avaluació. Serà llavors el Ministeri qui determina si accepta les candidatures.