Catalunya Diari

La UdL no planteja cap nou títol de grau de tres anys per als pròxims cursos davant la incertesa política a l'Estat

La UdL no planteja cap nou títol de grau de tres anys per als pròxims cursos davant la incertesa política a l'Estat| ACN - Fotografia: Universitat de Lleida

 

La Universitat de Lleida (UdL) opta per la "prudència" i no planteja cap nou títol de grau de tres anys per als pròxims cursos acadèmics davant la incertesa política a l'Estat i la manca de definició dels criteris per a la implantació del model 3+2. 

La Universitat de Lleida planteja per als pròxims cinc anys la posada en marxa de 19 nous títols de grau i 27 nous màsters. El pròxim curs 2016-2017 ja arrencaran 2 nous dobles graus, en concret els d'Administració i Direcció d'Empreses/Turisme (que impartirà la Facultat de Dret i Economia) i el doble grau de Nutrició i Dietètica/Fisioteràpia (Facultat de Medicina). Pel que fa als màsters, seran 6 els nous que oferirà la UdL el curs vinent, en concret els màsters en Màrqueting i Social Media, vinculat als sector turístic (Facultat de Dret, Economia i Turisme); el màster pioner en Odontologia en 3D (Facultat de Medicina); el de Gestió i Avaluació de la Intervenció per a la Transformació Social (Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social); Dret Esportiu Internacional (INEFC); Gestió Sostenible de Recursos i Destinacions Turístiques (Escola Universitària de Turisme-Ostelea), i Relacions Internacionals i Governança Turística Mundial (Escola Universitària de Turisme-Ostelea). 
 
Alguns dels nous graus que proposa la UdL a partir del 2017 són els de Bioeconomia; Estudis Internacionals (doble grau amb estudis anglesos); Gestió Global del Benestar; Tecnologies Creatives amb els Mitjans de Comunicació Socials; Energia i Enginyeria Mediambiental, entre altres. Quant als nous màsters plantejats a mig termini per la UdL, destaquen Dret de l'Empresa; Llengües estrangeres i comerç Internacional; Fructicultura; Simulació Clínica-4dHealth; Comunicació, Patrimoni i Turisme; Història Mediterrània; Arquitectura Digital i Medi Ambient; Comunicació Política i Màrqueting Digital, entre altres propostes. 
 
La Universitat de Lleida ha endegat en els darrers mesos un debat amb els diferents centres de la universitat lleidatana amb l'objectiu de dissenyar una proposta acadèmica de futur per a cada facultat i centre i poder presentar una programació plurianual de l'oferta de graus i dels màsters per al període 2017-2020 tal com reclama la direcció general d'Universitats. L'objectiu d'aquest procés de debat és tenir dibuixat un escenari de futur, a curt i mig termini, de l'oferta acadèmica de cada centre i treballar a partir d'aquesta proposta en la seva temporalització, sempre conjuminant rigor i qualitat acadèmica i respondre a es demandes socials i laborals, segons ha explicat el vicerector de Docència de la UdL, Paco García.
 
En aquest procés de debat amb els centres, la UdL ha optat per la "prudència" a l'hora d'establir la durada dels nous graus i màsters davant la incertesa política a l'estat espanyol i a l'espera del posicionament del futur executiu espanyol sobre la implantació del model 3+2, segons ha dit García. Així, els diferents centres de la UdL han definit un escenari de futur, valorant una nova oferta de graus i màsters (i de dobles graus i dobles màsters) a partir de la pròpia experiència, del coneixement de les demandes socials i laborals, i tenint presents els recursos humans i econòmics existents i la complexitat d'incrementar-los si no canvien les polítiques governamentals. 
 
García ha deixat clar que abans que aquesta proposta de programació potencial per als pròxims cursos esdevingui una realitat, caldrà avaluar el projecte acadèmic de cada títol per tal de garantir-ne la seva qualitat i viabilitat, analitzant la demanda potencial, preveient les capacitats dels docents actuals i les noves necessitats per fer front als nous títols i prioritzar temporalment el seu desplegament i activació. Així mateix, també serà necessari analitzar si altres universitats treballen també per oferir màsters similars als plantejats per la UdL per tal de poder plantejar alguna col·laboració en aquest cas. 
 
Finalment, el vicerector de Docència de la UdL ha tornat a reclamar a les administracions una rebaixa del preu de les matrícules i, un increment de la quantia i volum de les beques per tal de garantir l'accés de l'estudiantat als estudis universitaris. A la vegada, ha insistit en la necessitat d'augmentar significativament el finançament públic que reben les universitats públiques. 


Comentaris

envia el comentari