Catalunya Diari

El laboratori de l’Arnau de Vilanova ha efectuat 12.000 proves de la Covid-19

Al principi de la pandèmia a Lleida el 60% de les proves donaven un resultat positiu, mentre que a l’abril van baixar al 20% i actualment són el 6%

Imatge d'un laboratori de l'Arnau de Vilanova
El laboratori de l’Arnau de Vilanova ha efectuat 12.000 proves PCR des del febrer | LleidaDiari.cat

El laboratori de Microbiologia Clínica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida és el laboratori públic de referència per a proves diagnòstiques PCR de Covid-19 de les regions sanitàries de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran.

El laboratori dona servei les 24h cada dia de l'any, fet que ha resultat clau en la resposta a l'actual pandèmia. Des de fa anys, el laboratori de Microbiologia Molecular de l'Arnau detecta diversos tipus de coronavirus que causen malalties respiratòries. Des del febrer d'enguany, a més, també el SARS-CoV-2. Al laboratori s'han efectuat més de 12.000 proves de PCR de pacients, professionals sanitaris i residents de centres sociosanitaris i d'altres institucions.

És una prova que es fa servir en microbiologia

Fins ara, la prova més sensible i específica per a detectar la presència de la Covid-19 és la PCR (Reacció en Cadena de la Polimerasa). És una prova que es fa servir en microbiologia per a detectar diferents tipus de microorganismes com bacteris, virus, fongs o paràsits i que s'utilitza de manera habitual des de fa més de 25 anys al laboratori de Microbiologia de l'Arnau. La capacitat del laboratori per a la realització de proves PCR s'ha anat adaptant a les necessitats assistencials de la pandèmia i actualment és de 600 determinacions/dia, amb previsió d'arribar a les 1000 PCRs/dia en les setmanes vinents.

Durant el mes de març, més del 60% de les proves tenien un resultat positiu, a finals d'abril eren menys del 20% i actualment només el 6% de les proves PCR efectuades la darrera setmana són positives. Caldrà veure en les setmanes vinents l'efecte de les mesures de desconfinament aplicades. Mercè Ibarz, cap del Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, explica que «la qualitat de la mostra és fonamental per a l'obtenció d'un bon resultat, com en qualsevol mostra per anàlisi clínic, d'aquí la insistència en els aspectes de presa de mostra, condicions de transport i logística que es fa des del laboratori. La distribució, preparació i inactivació de les mostres, la traçabilitat del procés i la seva validació, la protecció de dades i la bioseguretat del personal per treballar amb mostres infeccioses són alguns dels criteris necessaris perquè el laboratori de microbiologia estigui acreditat per a la realització d'aquest tipus de proves».

Cap de Secció de Microbiologia

Mercè Garcia, cap de Secció de Microbiologia, explica que al laboratori de Microbiologia de l'HUAV es disposa de dos tipus de proves de PCR:

  

  

Convencional

  

  

Urgent

Considerar és en quines situacions està indicada la realització d'una prova

Un altre aspecte molt important a considerar és en quines situacions està indicada la realització d'una prova PCR de Covid-19. Amb aquesta finalitat les associacions professionals i les organitzacions sanitàries han dissenyat els protocols adients en cada moment de la pandèmia per tal d'assegurar el bon ús dels recursos existents.

Els responsables de decidir quin és el disseny de PCR més adequat per detectar cada tipus de patogen són els facultatius especialistes en Microbiologia i Parasitologia, que estan capacitats per interpretar els resultats obtinguts i fer la validació final dels informes. Els tècnics de laboratori de microbiologia són els encarregats de processar les mostres, i és un personal indispensable, amb formació en el maneig de mostres biològiques, així comen els fonaments i de la mateixa realització manual de les tècniques de biologia molecular, com la PCR.

«Des d'aquí volem agrair la professionalitat, l'esforç i dedicació mostrats per tot el personal que forma part de l'equip del laboratori de microbiologia i fer extensiu aquest agraïment a tots aquells que han col·laborat en la gestió d'aquesta crisi sanitària», conclouen Ibarz i Garcia.


Comentaris

envia el comentari