L’acord pressupostari amb el PSC, eina de transformació

L’acord pressupostari amb el PSC, eina de transformació| Carles Vega

 

L’acord que vam firmar amb el PSC per a l’aprovació del pressupost de la Paeria per al 2016 incorpora una filosofia diferent, fent-los més realistes, sobretot en la despesa. I canviant la tendència a gastar en coses supèrflues i a, posem per cas, camuflar, sota el nom de despesa social, el que en realitat eren actes promocionals com festes.
 
Després d’una setmana intensa de reunions, en què cal reconèixer que el PSC va fer un gran esforç per incorporar tantes esmenes com fos possible, vam assolir un acord satisfactori que incorporava les 49 esmenes que havíem negociat i que, des del punt de vista d’ERC-Avancem, permet que l’any vinent hi hagi un canvi de model de gestió progressista i d’esquerres dels serveis. I que, a poc a poc, conformin una ciutat diferent. Incorporant l’aposta del nostre grup pels serveis públics: la seua gestió directa per part de les administracions. L’inici d’un canvi de model de gestió dels serveis públics, amb la zona blava, la grua i el Teatre de la Llotja.
 
Vam pactar un pressupost que prioritza dos grans àmbits: la millora de la gestió i l’augment de l’atenció a la ciutadania. Perquè calia una millor gestió econòmica, no només a partir de la realització d’una auditoria qualitativa, sinó, principalment, recuperant la gestió de serveis com la zona blava i la grua, a mans d’empreses concessionàries que obtenen beneficis explotant recursos de tots com la via pública. Uns beneficis que, amb l'explotació feta pel propi consistori, aniran a parar directament a les arques municipals. Sense oblidar que gestionar aparcaments i grua permet incidir en les polítiques de mobilitat sense intermediació de tercers. I que recuperar la gestió directa és garantir un bon servei, cosa que en el cas d'equipaments municipals com el Teatre de la Llotja es podrà traduir en una rebaixa dels preus de les entrades dels espectacles, ara mateix inaccessibles per a molts. Entre estalvi i nova inversió, més de 2 milions d’euros en les polítiques culturals, els serveis a la ciutadania, la mobilitat i la sostenibilitat i la promoció econòmica.
 
Més enllà de xifres, un dels aspectes importants de l’acord firmat és en l’àmbit de la mobilitat: la redacció d’un nou Pla de Mobilitat, amb millores als autobusos, els carrils bici i la creació de punts de recàrrega per fomentar l’ús dels vehicles elèctrics. Que es complementen amb actuacions en l’esfera de la sostenibilitat, com l’ampliació d’arbrat en trama urbana (duplicant la inversió en reposició i també nova plantació) i l’aplicació de criteris d’eficiència energètica en llum i calefacció per a edificis municipals. I, parlant a tres bandes PSC-CiU-ERC invertint 560.000 euros per a la recuperació del Parc “Les Basses d’Alpicat”.
 
Sense oblidar, en moments difícils com els actuals, la introducció de millores pel que fa a la promoció econòmica i l’ocupació, la creació d’una línia de microcrèdits de 150.000 euros per a persones de menys de 50 anys, 100.000 euros més per al manteniment dels mercats, un pla de dinamització dels mercats de Balàfia i Flèming i un pla de dinamització per posicionar Lleida com a pol comercial i turístic. O, pel que fa a l’atenció a les persones, la creació una Targeta Social amb la qual aconseguir bonificacions en impostos i taxes i l’accés de tothom a la cultura.
 
La cultura, aposta important, amb la creació de la figura de director-programador d’arts escèniques a la ciutat, que albirem com el salt qualitatiu en la concreció d’una política cultural municipal coherent a la ciutat, que a més tingui en compte tots els agents culturals lleidatans.
 
I, com a colofó, un bon pla d’inversions als barris (Cappont, Bordeta, Mangraners, Centre Històric, Mariola, Noguerola i Avinguda del Segre, Camp d’Esports, Universitat, Zona Alta…) i a l’Horta. Sincerament, creiem que aquest Pressupost suposa una bona eina de transformació social.
 
Carles Vega, president del Grup Municipal d'ERC-Avancem a la Paeria