Catalunya Diari

L'Ajuntament de Lleida destinarà 15 habitatges a persones sense llar per afavorir-ne la seva inserció social

L'Ajuntament de Lleida destinarà 15 habitatges a persones sense llar per afavorir-ne la seva inserció social| ACN - Fotografia: lleidaalminut.com

 

L'Ajuntament de Lleida i Sant Joan de Déu Terres de Lleida han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració per a la posada en marxa a la capital del Segrià del projecte 'Housing First' (la casa primer), d'atenció a persones sense llar. Professionals de l'entitat seran els encarregats de fer-ne un seguiment.

Fruit de l'acord, a partir de l'1 de novembre la Paeria posarà a disposició del projecte cinc habitatges municipals individuals que seran destinats a persones que porten més de dos anys dormint al carrer amb l'objectiu d'afavorir-ne la seva inserció social, tot i que la voluntat és poder arribar a la quinzena de pisos durant el 2017, segons ha explicat l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. Per la seva banda, professionals de Sant Joan de Déu s'encarregaran de fer un seguiment dels beneficiaris. Aquesta experiència innovadora ja s'està duent a terme amb èxit a Barcelona i a altres ciutats de l'Estat com ara Sevilla, Madrid, Bilbao i Saragossa.
 
El conveni de col·laboració signat entre la Paeria i Sant Joan de Déu Terres de Lleida permetrà la posada en marxa a Lleida del projecte 'Housing First', consistent en facilitar allotjament en habitatges estables a persones sense llar amb necessitats socials severes. El projecte té com objectiu, a partir d'un habitatge estable, acompanyar aquestes persones en el procés de recuperació, apoderament i autonomia personal.
 
L'alcalde de Lleida ha explicat que l'acord estableix que l'Ajuntament de Lleida proposarà les persones candidates al projecte, participarà en el seguiment social i proveirà els habitatges necessaris per dur-lo a terme. El compromís municipal és proveir al projecte cinc pisos el 2016, i deu més durant el 2017. La Paeria aportarà els pisos bé amb aportació pròpia o mitjançant cessions o convenis amb altres entitats i equiparà els habitatges. Els usuaris del projecte tindran un contracte de lloguer en el qual quedarà establert el preu de lloguer segons les capacitats econòmiques individuals, que podrà ser gratuït en el cas que el beneficiari no compti amb cap renda o pensió. "Aquests habitatges són complementaris d'altres programes socials que té l'Ajuntament, i tenen uns destinataris concrets, persones sense llar, a les quals per accedir-hi, seguint la filosofia del projecte, se'ls demanaran pocs requeriments", ha exposat Àngel Ros.
 
Per la seva banda, Sant Joan de Déu Terres de Lleida es compromet a aportar la dotació dels professionals de l'àmbit social que siguin necessaris per desenvolupar el projecte i també en portarà la direcció tècnica. El gerent de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Pere Vallribera, ha explicat que el criteri innovador d'aquest projecte, que l'orde ha desenvolupat a Barcelona i que també funciona en altres ciutats de l'Estat, és "l'empoderament de la persona i el seu acompanyament". Vallribera ha destacat que les xifres d'experiències dutes a terme fins ara donen un èxit d'inserció social en més d'un 70 dels casos.
 
Així mateix, Sant Joan de Déu formarà els professionals implicats directa i indirectament al programa i treballarà en estreta col·laboració amb els professionals de la Paeria tant pel que fa al seguiment dels casos com al projecte. També es compromet a facilitar un telèfon d'emergència tant per als usuaris com per als coordinadors del projecte.
 
En el marc de l'acord es crearà una comissió de Participació i Desenvolupament del projecte integrada per l'Ajuntament de Lleida, Sant Joan de Déu i les entitats socials del territori que treballen amb persones sense llar, actualment: Arrels Sant Ignasi, Càritas i Fundació Jericó.Comentaris

envia el comentari