Catalunya Diari

L’Ajuntament de Lleida proposa l’antiga Audiència a la rambla de Ferran com a seu definitiva del Museu Morera

L’Ajuntament de Lleida proposa l’antiga Audiència a la rambla de Ferran com a seu definitiva del Museu Morera| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 El paer en cap ha fet aquesta proposta a la Comissió de Seguiment de l'Audiència Pública del Museu Morera. La proposta ha estat majoritàriament acceptada però s'ha demanat contrastar-la amb l'informe de viabilitat financera que es realitzarà, que també permetrà confirmar els costos i diferencials amb el projecte de l'edifici annex a la Panera. En el decurs de la Comissió de Seguiment, l'alcalde ha agraït a totes les entitats proposants i participants de l'audiència pública, perquè aixó ha ajudat a buscar una solució per al Morera.
 
En els darrers mesos, el comissionat de l'alcalde pel projecte del Morera, Antoni Llevot, juntament amb l'Àrea de Cultura, han analitzat diverses possibilitats que contemplaven la recerca d’un edifici ja existent o bé la revisió del projecte incialment previst, que al 2006 es va aprovar amb un pressupost de 10 milions d’euros però sobre el qual, l’any passat ja es va proposar una rebaixa fins als 6’3. L’alcalde ha destacat que l’opció proposada requerirà rehabilitar l’antiga audiència i adaptar-la al seu ús com a museu, una solució que evita haver de construir un equipament nou i que, a més, abarateix el projecte, que rondarà entre els 3’5 i els 4 milions d’euros.
 
El gabinet especialitzat Croquis -que ha treballat en el Museu de Lleida, en la Panera i el nou espai del Born a Barcelona, entre molts d'altres projectes nacionals i internacionals- ha certificat que la proposta és viable inicialment i que l’edifici de l’antiga Audiència pot acollir aquest centre museístic, amb totes les seves exposicions temporals i permanents, el magatzem, l’administració i tots els serveis que requereix un equipament d’aquest tipus.
 
L’antiga Audiència té gairebé quatre mil metres quadrats i cinc plantes. L’alcalde ha subratllat que la nova ubicació del Museu serà un nou element de dinamització de la rambla de Ferran on, de forma paral·lela, l’Ajuntament de Lleida desenvoluparà el projecte d’aquest passeig, previst al Pla de Barris de Magdalena-Noguerola. Pel que fa al finançament, el paer en cap ha manifestat que caldrà tornar a buscar l’acord amb altres institucions i ha avançat que es demanarà la participació de l’Estat i de la Generalitat de manera que el projecte es financiï a terceres parts.
 
Després de presentar la proposta i de recabar l’opinió de la Comissió de Seguiment de l’Audiència Pública del Morera reunida aquest vespre, s’encarregarà un estudi de viabilitat i de costos sobre l’edifici proposat i, en cas que el confirmi, ja es podrà encarregar el projecte i la rehabilitació. L’alcalde de Lleida ha indicat que els serveis municipals i els 94 funcionaris que actualment treballen a l’antiga Audiència (serveis socials, salut pública, protecció civil, esports, recursos humans i seccions sindicals) es traslladaran a altres dependències municipals ja existents.
 
Primeres queixes de CiU
La portaveu del Grup Municipal de CiU Bea Obis ha lamentat aquest dimecres la falta d’informació sobre el finançament i els terminis de la proposta de l’equip de govern municipal d’ubicar el Museu Morera a l’antiga audiència a Rambla Ferran: "No tenim cap mena d’informació, no sabem quina és la viabilitat de la què parlen. No sabem si hi haurà renúncies respecte al projecte original, però abans eren més de 5.000 metres quadrats de superfície útil i ara en serien 3.000, per exemple”, ha dit Obis, que representa el Grup Municipal de CiU en la Comissió del Museu Morera, creada després de l’Audiència Pública per al futur del Museu.
 
La portaveu nacionalista ha valorat positivament l’espai de l’antiga Audiència a Rambla Ferran com una alternativa a estudiar, però ha assenyalat que representa un gir radical respecte el plantejament inicial que era ubicar-ho al costat del Centre d’Art la Panera mitjançant els criteris de coordinació i integració que recomanava el projecte museístic.
 
Per altra banda, la regidora de CiU ha afegit que el finançament és una incògnita i serà el principal problema a l’hora de tirar endavant el nou projecte, que tindria un pressupost d’entre 3,5 i 4 milions d’euros. "Es pretén demanar els diners a l’Estat i la Generalitat, que evidentment hi han d’apostar, però nosaltres ens plantegem quin termini es preveu, més encara després de veure que quan hi han hagut diners, no l’hem fet". "La realitat és que el plans de barri estan aturats i si s’introdueix aquest projecte, vol dir que s’ampliarà el pressupost del Pla de Barris de Noguerola? O s’eliminarà algun altre projecte previst al Pla?", ha preguntat la portaveu de CiU.


Comentaris

envia el comentari