Catalunya Diari

L'Ajuntament de Lleida tanca el pressupost del 2016 amb un superàvit de més de 5,1 MEUR

El deute de la Paeria s'ha reduït en 4 anys en 46 MEUR

L'Ajuntament de Lleida va tancar els comptes del 2016 amb un superàvit de 5.170.448,8 euros, segons es desprèn de la liquidació del pressupost que han presentat aquest dimecres l'alcalde, Àngel Ros, i la tinenta d'alcalde i regidora de la Gestió de Recursos Municipals, Montse Mínguez. L'any 2015, el romanent aconseguit per la Paeria va ser de 412.000 euros, per la qual cosa s'ha multiplicat per 12 el resultat positiu. Dels més de 5,1 milions d'euros de resultat positiu del pressupost 2016, 4,9 MEUR corresponen a l'Ajuntament, 163.247,15 a l'Institut Municipal d'Ocupació, i 91.374,95 a Turisme de Lleida. Destaca el fet que per primera vegada des del 2006, l'Ajuntament va incrementar els ingressos per l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres.

Ros i Mínguez han posat de relleu que, per primera vegada des del 2006, la Paeria va augmentar durant l'any passat els ingressos per l'impost sobre construccions i obres per la recuperació de les transaccions immobiliàries dels darrers anys i amb la previsió de continuar amb aquesta tendència. Pel que fa al reconeixement de crèdit del 2016 és d'1,5 milions d'euros, una xifra «totalment absorbible per romanent positiu», segons Mínguez. La Cohesió Social, l'Educació i l'Ocupació és l'àmbit que va rebre la major despesa consolidada dels comptes de la Paeria del 2016, amb un 35,48% del pressupost, seguit per Urbanisme i Via Pública (30,56%); Serveis a la Ciutat (19,98%); Seguretat, Civisme i Règim Interior (13,31%); Serveis de Caràcter General (9,39%), i la resta d'àmbits municipals.


La Paeria va ingressar 81,45 milions d'euros per impostos directes (respecte als 75,59 milions de l'any anterior). Els ingressos per impostos indirectes va ser de 4,60 milions d'euros, enfront dels 4,14 milions del 2015. Les taxes, preus públics i altres ingressos van aportar al pressupost municipal 31,38 milions d'euros (30,68 milions el 2015) i les transferències corrents, 39,35 milions d'euros (37,97 milions al 2015). La tinenta d'alcalde ha remarcat l'evolució positiva de la participació en els ingressos de l'Estat, que va créixer un milió d'euros més, «perquè en el comportament de l'economia de Lleida, si creix l'IVA, l'impost de societats i l'impost de la renda, creix la participació d'ingressos».

Vista general de la ciutat de Lleida | LleidaDiari.cat

 

La recuperació econòmica s'observa també en l'increment del parc d'immobles a Lleida, que va permetre un augment en la liquidació de l'IBI, rebut que es va congelar l'any passat i va incorporar ajudes a famílies. En l'apartat de vehicles, el parc dels vehicles es va mantenir constant, amb un lleuger increment en la recaptació de l'impost. Pel que fa a les plusvàlues, la liquidació va ser superior, amb recuperació de les transaccions immobiliàries a la ciutat en els darrers anys, segons Mínguez. La dinàmica immobiliària es veu reflectida alhora en l'impost sobre construcció, instal·lacions i obres (ICIO), que va tornar a «repuntar» i, per tant, va possibilitar a la Paeria tornar a créixer amb la previsió que enguany segueixi la mateixa línia. És la primera vegada des de l'any 2006 que va augmentar aquest impost. Mínguez ha apuntat que aquesta dada se situava en 7,6 milions d'euros el 2006 i que ha descendit cada any, sent el 2016 el primer any que es va recupera -amb 1,2 milions d'euros de creixement-.

Altrament, l'Ajuntament de Lleida va dedicar 966,8 euros per habitant durant el 2016, sent aquesta la despesa corrent, quan els ingressos fiscals van ser de 848,6 euros. És a dir, «el ciutadà rep més serveis dels que paga», segons la responsable de les finances municipals.

ERC veu «sobredimensionat» el tancament dels comptes de la Paeria
El grup municipal d'ERC-Avancem ha lamentat que, malgrat que el pressupost de la Paeria 2016 «era realista i realitzable», l'equip de govern «n'ha fet una mala execució, com demostra que encara hi ha més d'un milió d'euros de l'acord de pressupost pendents d'executar». El president del grup republicà, Carles Vega, considera que el romanent de tresoreria amb el qual es tanca l'exercici comptable, de més de 5,1 milions d'euros, «està sobredimensionat i no se n'ha de fer una valoració triomfalista, tenint en compte que inclou al voltant d'un milió d'euros per l'incompliment de l'acord de pressupost». En aquest sentit, Vega ha detallat que entre les inversions pactades per l'equip de govern socialista amb el grup republicà, que encara no s'han executat, hi ha la recuperació del parc de les Basses, la millora dels mercats municipals de Balàfia i Fleming o el Pla d'Acció Social i Comunitària a la Mariola i el Centre Històric, entre altres.

Vega també ha destacat que «la liquiditat de la Paeria ha millorat perquè la Generalitat ha pagat 6 milions del deute que tenia amb l'Ajuntament, una reducció considerable gràcies a la gestió econòmica d'Esquerra al Govern de Catalunya». Pel que fa al reconeixement de crèdit, d'1,5 milions d'euros, Carles Vega ha afirmat que «és encara excessiu, en part, perquè ha de fer front al pagament de la gestió d'aparcaments d'EYSA dels darrers mesos de l'any passat i es preveu un fons per enguany, fruit de l'incompliment del PSC d'assumir-ne la gestió directa». A més, «incomprensiblement, torna a incloure 300.000 euros en manteniment i subministraments de serveis com electricitat i gas i 70.000 euros no pressupostats en festes», ha afegit el republicà. Malgrat això, ERC-Avancem valora positivament que el reconeixement de crèdit sigui inferior a l'exercici anterior, i atribueix el «canvi de rumb» del govern municipal a la moció de reprovació que va prosperar la primavera passada, que exigia millor gestió econòmica i reconeixements de crèdit menors per als propers exercicis.


Comentaris

envia el comentari