L’Arnau de Vilanova fa un estudi sobre la qualitat de la Reanimació a Urgències

Imatge del grup de l'Arnau de Vilanova

Imatge del grup de l'Arnau de Vilanova | LleidaDiari.cat

 

Un grup de professionals de medicina del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i del Grup de Recerca Transversal de la Urgència de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han publicat a la revista Medicine un estudi pioner sobre la qualitat assistencial a la Unitat de Reanimació. Concretament, han analitzat les dades de 7.579 pacients que han passat per aquesta Unitat del Servei d’Urgències de l’Hospital Arnau en cinc anys (des de l’1 de gener de 2012 fins al 31 de desembre de 2016).

 

Dels 7.579 pacients, el 62,6% són homes i la mitjana d’edats situa en 68 anys. Entre els indicadors de qualitat analitzats destaca la mortalitat, com a factor clau, que a la Unitat de Reanimació d’Urgències de l’Hospital Arnau és del 0,41% fins a les 24 hores―una dada positiva, tenint en compte l’alt risc d’aquesta tipologia de pacients. Un altre dels indicadors de qualitat és el temps que els pacients passen a la Unitat de Reanimació que, en el cas de l’Arnau, és de 0,87 hores. D’altra banda, el 72,7% dels pacients categoritzats de nivell 1 en el triatge d’Urgències va ser dirigit a la Unitat de Reanimació. La seva principal destinació després de passar per Reanimació va ser un box d’Urgències (en el 82,3% dels casos). El 0,38% van anar a Cirurgia i l’1,2%, a la Unitat de Cures Intensives (UCI).

 

Els autors de l’estudi són els doctors Oriol Yuguero, Ana Vena, Carles Forné, José Daniel Lacasta, Cecilia Llobet i María José Abadías. Segons aquests autors, la recerca bibliogràfica no ha donat resultats en estudis sobre indicadors de qualitat a les unitats de reanimació dels serveis d’Urgències. De fet, aquest és el primer estudi en aquest àmbit, cosa que suposa un pas important per construir coneixement per a la comunitat científica, per als especialistes en reanimació i per als gestors de la salut. «Establir indicadors de qualitat objectius en l’assistència en reanimació ha de ser una prioritat», afirmen.L’estudi va ser publicat, el passat mes de novembre, a la revista Medicine.