Catalunya Diari

L'Associació Antisida de Lleida detecta durant el 2016 tres nous casos de VIH i onze de sífilis

L'Associació Antisida de Lleida detecta durant el 2016 tres nous casos de VIH i onze de sífilis| Text i fotografia: ACN

 

L'Associació Antisida de Lleida ha detectat amb les proves ràpides que ha dut a terme en el que portem d'any tres nous positius de VIH i onze de sífilis. Segons el president de l'entitat, Joan Fibla, aquestes xifres mostren un "lleuger" descens dels nous casos de VIH en els darrers dos anys, ja que durant el 2015 l'entitat en va detectar cinc tot i que la mitjana dels anys anteriors se situava entorn els deu.

El perfil dels nous contagis és heterogeni malgrat que al conjunt de Catalunya s'està notant un repunt de les infeccions en homes que tenen sexe amb altres homes. Pel que fa a la sífilis, és mantenen els nivells d'anys anteriors, fet que indica que "no s'estan prenent suficients precaucions en les relacions sexuals, ja que aquesta malaltia es transmet per transmissió sexual de la mateixa manera que el VIH". 
 
L'Associació Antisida de Lleida celebra aquest dijous, 20 d'octubre, el Dia de la Prova per fomentar i promoure la detecció precoç del VIH i és que, des del 2001, a les comarques de Lleida s'han detectat més de 500 casos de VIH. Tot i això, s'estima que a Catalunya entre 25.000 i 30.000 persones estan infectades però moltes de les quals ho desconeixen, motiu pel qual l'entitat recomana fer-se la prova ràpida de detecció si s'ha tingut alguna situació de risc. Durant la jornada, l'Associació Antisida de Lleida ha instal·lat estands informatius al Campus Universitari de Cappont i al Campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida. En aquest darrer punt, qui ho vulgui també pot fer-se la prova ràpida durant el dia. 
 
El president de l'entitat ha explicat que el VIH és una infecció "silenciosa" i "es pot mantenir així molts anys sense manifestar-se". Per això, "molta gent que està infectada no n'és conscient i, si no es tracta, acabarà desenvolupant la immunodeficiència i, a la vegada, es transmissora de la infecció". En aquest sentit, ha remarcat la importància de fer-se la prova ràpida de detecció i ha recordat que aquesta es pot efectuar durant l'any a la seu de l'entitat, així com en farmàcies i CAPs.
 
Menys casos de VIH i es mantenen els de sífilis
Fibla ha destacat un "lleuger" descens en els nous casos de VIH detectats per l'associació en els darrers dos anys. Durant el 2015, van ser cinc els nous positius per VIH detectats, i en el que portem de 2016 han estat tres. Aquestes xifres contrasten amb les d'anys anteriors en què la mitjana de nous casos detectats se situava entorn dels deu. 
 
Tot i això, els nous contagis de sífilis es mantenen estables, fet que indica "que no s'estan prenent suficients precaucions en les relacions sexuals". Durant el 2015 l'entitat en va detectar disset, i durant els primers deu mesos del 2016 han estat onze. "La no utilització del preservatiu és la causa més important de transmissió de sífilis, cosa que vol dir que també pot haver-hi transmissió d'altres malalties de transmissió sexual entre les quals el VIH", ha remarcat el president de l'Associació Antisida de Lleida. Per això, "cal seguir donant un toc d'atenció perquè la gent sigui el més curosa possible i, a l'hora de mantenir relacions sexuals, ho faci amb totes les garanties de protecció". "El millor mecanisme de protecció és la utilització de sistemes 'barrera' com és el cas del preservatiu, tant masculí com femení", ha recordat Fibla. 
 
Tant en els nous casos de VIH com de sífilis detectats per l'associació, el perfil de les persones infectades és heterogeni i inclou de la mateixa manera homes i dones, així com persones autòctones o immigrades. Pel que fa als tres nous caos de VIH d'aquest 2016, un s'ha donat en un home, mentre els altres dos en dones. Malgrat aquesta heterogeneïtat en els nous casos detectats per l'entitat, al conjunt de Catalunya si s'ha notat en els darrers anys un repunt dels contagis en homes que tenen sexe amb altres homes, segons ha dit Fibla, tot afegint la necessitat de posar el focus d'atenció en aquest col·lectiu.


Comentaris

envia el comentari