Catalunya Diari

L'Associació de Diplomàtics espanyols mostra la seva «disconformitat» amb el nomenament de Ros com ambaixador a Andorra

Considera que és un nomenament «polític» i assegura que ser ambaixador d'Espanya «no s'improvisa ni s'aprèn en pocs anys»

Imatge d'arxiu d'Àngel Ros
Imatge d'arxiu d'Àngel Ros | ACN

Al ja exalcalde de Lleida, Àngel Ros, no li han tardat en néixer els problemes des del seu nomenament com a nou ambaixador d'Espanya a Andorra. Després que aquest dimarts el ple de la Paeria de Lleida confirmés la seva renúncia com a paer en cap, aquest dimecres, l'Associació de Diplomàtics espanyols (ADE), que representa en l'actualitat a més del 75% del total de membres de la carrera diplomàtica espanyola, ha expressat la seva «preocupació» pels nomenaments d'Àngel Ros com ambaixador d'Espanya a Andorra, de Juan Andrés Perelló com a ambaixador delegat representant permanent a la UNESCO i de Manuel Escudero com a ambaixador representant davant l'OCDE. En un comunicat, l'ADE ha mostrat la seva «disconformitat» amb aquests nomenaments d'ambaixadors denominats «polítics», és a dir, no pertanyents a la carrera diplomàtica, segons apunta l'associació.

L'Associació de Diplomàtics espanyols apunta que aquesta discrecionalitat no pot ni ha de convertir-se en arbitrarietat, basar-se en criteris partidistes o servir per garantir una «sortida institucional» per a persones a les quals es vulgui beneficiar en detriment dels funcionaris diplomàtics, «que són els professionals en aquesta matèria». L'ADE assegura que ser ambaixador d'Espanya «no s'improvisa ni s'aprèn en pocs anys» i assenyala que és la conseqüència última d'una carrera professional que s'inicia en superar unes oposicions «exigents» i que es continua amb una dilatada experiència després de «molts anys de treball consagrats a salvaguardar els interessos» d'Espanya tant a l'estranger com al propi país.

 

Els requisits que s'han de complir per a ser diplomàtic

El reglament de la carrera diplomàtica, ara sota revisió, estableix diversos requisits «ineludibles» per arribar a ser cap de missió diplomàtica i entre aquests haver complert, com a mínim, vint anys de carrera, segons indica l'ADE. La nova versió del reglament que ara es negocia manté aquesta exigència d'una brillant i dilatada trajectòria professional per accedir a una prefectura de missió. «No s'entén, en bona lògica, que un funcionari hagi d'haver complert vint anys d'exercici de la seva professió i haver ocupat una sèrie de llocs de responsabilitat diplomàtica per aspirar a ser ambaixador, i qui és nomenat per raons partidistes, cap», critica.

No obstant, l'associació puntualitza que per aquests i molts altres motius, «els nomenaments d'ambaixadors polítics s'han de limitar al màxim i només aplicar-se molt excepcionalment en els casos en què un determinat nomenament afavoreixi de manera indiscutible l'interès d'Espanya». L'ADE recorda que l'actual ministre d'Afers exteriors Unió Europea i Cooperació ha manifestat reiterades vegades la seva voluntat d'aprofundir en la professionalització de la carrera diplomàtica, i en concret s'ha referit a la necessitat que les ambaixades siguin atribuïdes segons criteris d'estricte mèrit i capacitat entre diplomàtics de carrera, excepte casos «molt excepcionals». Per això, l'ADE confia que aquests nomenaments siguin veritablement casos «molt aïllats» i espera que aquestes reflexions «coadjuvin a una òptima presa de decisions en benefici dels interessos d'Espanya en l'àmbit de la nostra política exterior».


Comentaris

envia el comentari