Catalunya Diari

L’atenció primària de Lleida inicia un servei de consulta sobre ferides

Inicialment obrirà dos dies a la setmana i estarà atès per les infermeres Carme Marquilles i Sandra Alexandre

Imatge del servei de les ferides
Imatge del servei de les ferides | LleidaDiari.cat

L’atenció primària de Lleida compta a partir d’aquest divendres amb un nou servei territorial de consulta de ferides complexes. Inicialment obrirà dos dies per setmana –dimecres i divendres– i estarà ubicat al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Prat de la Riba, liderat per les infermeres Carme Marquilles i Sandra Alexandre.

El nou servei atendrà lesions que no evolucionen cap a la cicatrització en el temps esperat, altes hospitalàries de pacients amb ferides d'alta complexitat i instaurarà la teràpia de la pressió negativa, entre d'altres. La derivació dels pacients la podran fer tots els professionals sanitaris de l'atenció primària de Lleida a través d'una visita virtual sense pacient i, posteriorment, segons valoració, les professionals del servei seran les que citaran els pacients de forma presencial o els atendran al seu domicili o residència, sempre amb programació.

Aquest matí s'ha celebrat l'acte d'obertura del nou servei, que ha comptat amb la participació, entre altres, de Divina Farreny, gerent de la Regió Sanitària Lleida i Alt Pirineu i Aran del CatSalut, Núria Nadal, directora de l'atenció primària a Lleida, i Montse Farran, adjunta a la direcció de l'atenció primària.

Imatge de personal d'atenció primària
Imatge de personal d'atenció primària | LleidaDiari.cat

 

Cada cop són més les persones d'edat avançada amb ferides complexes

Cada cop són més les persones d'edat avançada amb ferides complexes. Les ferides cròniques redueixen de forma important la qualitat de vida, alhora que suposen un gran desafiament per als professionals de la infermeria. El diagnòstic encertat, el tractament apropiat i les mesures actives per evitar complicacions són factors que tenen un impacte molt important en la qualitat de vida dels pacients i en el cost de la seva atenció.

Carme Marquilles i Sandra Alexandre disposen del Màster en Gestió Integral i Investigació en Ferides Cròniques de la Universitat de Cantàbria. Són autores de diverses publicacions en revistes, referents de ferides a l'atenció primària a Lleida i docents del Postgrau de Ferides de la Universitat de Lleida (UdL) i de la Universitat TecnoCampus Mataró, adscrita a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Nous horaris als centres d’atenció primària 

Nou horari d’atenció als CAPs des de l'1 de gener. Tots els centres d'atenció primària (CAP) i els serveis d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) tanquen a les 20.00 hores del vespre perquè els treballadors puguin conciliar la seva vida familiar i laboral, d'acord amb una instrucció del juliol passat que ha entrat en vigor el primer dia del 2019 i la nova mesura es desplegarà de forma progressiva, però haurà d'estar plenament operativa el pròxim 31 de març.

Actualment, el 73% dels CAPs de Catalunya ja tanquen a aquesta hora, mentre que la resta allarga el seu horari d’atenció al públic fins a les nou. En aquest sentit, el nou horari busca homogeneïtzar els diferents territoris del país i millorar les condicions laborals dels treballadors, així com la conciliació de la seva vida familiar i laboral.


Comentaris

envia el comentari