Catalunya Diari

L'Audiència acorda prolongar dos anys més la presó provisional a l'acusat d'apunyalar cinc persones a Lleida

L'Audiència acorda prolongar dos anys més la presó provisional a l'acusat d'apunyalar cinc persones a Lleida| Text i fotos: ACN

L'Audiència de Lleida ha acordat prolongar dos anys més la presó provisional sense fiança per l'acusat d'apunyalat cinc persones en ple carrer, el 22 de setembre de 2014 a Lleida. El jove, de 21 anys, nacionalitat espanyola i veí de Logronyo, va ingressar a la presó per ordre de la jutgessa de guàrdia de Lleida el 26 de setembre de fa dos anys i, per tant, dilluns que ve s'esgotava aquesta mesura cautelar.

El jutge, però, ha decidit mantenir-la dos anys més, a petició de la fiscalia i les acusacions particulars. Està pendent encara la data de judici a Alejandro R., que podria enfrontar-se a una pena de 75 anys de presó per les 5 agressions comeses a Lleida si se l'imposés la pena màxima per 5 delictes d'assassinat en grau de temptativa (de 10 a 15 anys per cadascun d'ells). La pena podria reduir-se considerablement si se l'acusa de 5 delictes de temptativa d'homicidi (de 5 a 10 anys per cadascun) o encara més si se l'imputessin 5 delictes de lesions amb instrument perillós (de 2 a 5 anys de presó per cadascun). També s'acusa l'estudiant de medicina d'un presumpte delicte d'incendi (de 5 a 10 anys de presó).

De moment, el jutge ha ordenat que es mantingui l'acusat en situació de presó provisional comunicada i sense fiança perquè hi ha indicis que Alejandro R. és l'autor dels fets, ja que ell mateix així ho va reconèixer a la comissaria dels Mossos d'Esquadra i al jutjat de guàrdia i perquè tots els testimonis i víctimes que van acudir a la roda de reconeixement al Centre Penitenciari de Ponent van assenyalar l'acusat "sense cap dubte" com a l'autor de les agressions.

Segons el seu advocat, Jon Zabala, després de la declaració al jutjat de guàrdia, el noi hauria reconegut els fets i demanat perdó a les víctimes i als seus familiars. També hauria explicat que els seus atacs no van respondre a motius xenòfobs sinó que va agredir la gent a l'atzar perquè està malalt, tot i no tenir diagnosticat cap trastorn mental.

L'acusat, un estudiant de medicina, espanyol de 21 anys, va ser detingut per la Guàrdia Urbana de Lleida el dia següent dels fets i va passar diverses hores a la unitat psiquiàtrica de l'Hospital Santa Maria, que va descartar que tingués cap trastorn mental. Els Mossos li van imputar llavors els delictes d'intent homicidi, racisme i xenofòbia. De les cinc víctimes que van rebre ganivetades del detingut en l'atac a Lleida, quatre són de nacionalitat estrangera: un xinès, un sudamericà, una dona marroquina i un paquistanès.

A més, Alejandro R. tenia una denúncia del 2012 per una agressió de caràcter xenòfob a Logronyo, d'on és natal. L'escrit del ministeri públic de la capital de la Rioja on es parla del cas en qüestió sol·licitava que es jutgés Alejandro R., juntament amb un altre noi, tots dos membres d'un grup d'extrema dreta conegut com 'Nueva Época', per un delicte de lesions. La fiscalia de Logronyo assegurva que el detingut ja va apunyalar llavors un home colombià a la Rioja amb una navalla de 9 centímetres, en companyia de més persones, mentre cridaven ''negre de merda, et matarem''.

El judici per aquesta agressió va tenir lloc a Logronyo el 22 de juny de 2015 i el jove va acceptar 2 anys i 2 mesos de presó. La fiscalia demanava 3 anys i mig de presó però finalment va acordar, amb l'acusació particular i la defensa, rebaixar la pena, tenint en compte els atenuants de reconeixement dels fets, reparació del dany i de trastorn paranoide de la personalitat. Es va mantenir però, l'agreujant de xenofòbia.


Comentaris

envia el comentari